Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje veterinara

Jesu li orhideje otrovne za pse? Evo što sve trebate znati

Pexels/Frank Schrader
07.03.2024.
u 11:30

Ako svojoj kolekciji sobnih biljaka planirate dodati egzotični Phalaenopsis, trebali biste saznati jesu li orhideje otrovne za pse.

Kada imate psa koji obožava grickati razne stvari, prioritet je odabir biljaka pogodnih za kućne ljubimce. Uostalom, ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) navodi biljke kao glavni otrov za kućne ljubimce. Ako svojoj kolekciji sobnih biljaka planirate dodati egzotični Phalaenopsis, trebali biste saznati jesu li orhideje otrovne za pse, prenosi Yahoo

Srećom, većina orhideja nije otrovna za mačke ili pse. Međutim, poduzimanje koraka koji će zaustaviti vašeg psa od grizenja biljaka u vašem domu razumna je dobra mjera opreza. Orhideje su jedne od najpopularnijih sobnih biljaka—s dobrim razlogom. Ove egzotične ljepotice dugo cvjetaju, sjajni su dodaci aranžmanima od rezanog cvijeća, a za mnoge tražene vrste orhideja, poput Phalaenopsis, nije se teško brinuti.

VEZANI ČLANCI: 

Općenito, njega orhideja u zatvorenom prostoru uključuje osiguravanje toplog, vlažnog položaja izvan izravne sunčeve svjetlosti. Velika prednost uzgoja ovog fascinantnog cvijeća je to što većina orhideja nije otrovna za pse. ASPCA navodi najpopularniji rod orhideja, Phalaenopsis, kao neotrovan za pse i mačke.

Međutim, postoji preko 25 000 vrsta unutar obitelji Orchidaceae. Iako ne postoje izvješća ili studije koje bi dokazale da su orhideje veći problem za pse ako ih progutaju, mogle bi postojati neprovjerene vrste ili hibridi koji predstavljaju rizik. Ako u svoju kolekciju unosite rijetku orhideju, uvijek vrijedi biti posebno oprezan kada u kućanstvu imate kućne ljubimce.

Također, dok orhideje Ženske papučice (Cypripedium spp.) nisu navedene kao otrovne za kućne ljubimce, imajte na umu da uzrokuju blagu iritaciju kože kod ljudi. Mogle bi izazvati sličnu reakciju kod pasa koji dođu u kontakt s njima.

GALERIJA: Veterinarka upozorava: 'Ovih osam vrsta pasa ima najgore zdravstvene probleme'

1/10

Samo zato što orhideje nisu otrovne za pse, to ne znači da svom psu trebate dati slobodu da žvače njih ili bilo koju drugu biljku. Orhideje nemaju običaj obilno cvjetati i bila bi šteta izgubiti one o kojima ste se pažljivo brinuli. Osim toga, biljke koje nisu toksične za pse i dalje mogu uzrokovati želučane tegobe, povraćanje i proljev ako se jedu redovito ili u dovoljno velikim količinama.

I, nisu samo biljke te koje mogu uzrokovati problem. Ako vaš pas proguta puno stabljika orhideje, ona se može proširiti u njegovom trbuhu i uzrokovati začepljenje crijeva. Zatim postoji rizik da su biljke tretirane pesticidima ili herbicidima koji su otrovni za pse. Problem mogu predstavljati i kemijska gnojiva. Međutim, gnojidba vaše orhideje organskom otopinom koja je sigurna za kućne ljubimce, poput riblje emulzije, smanjuje ovu zabrinutost.

Psi mogu jesti orhideje ili druge biljke iz raznih razloga. Jedenje biljaka uobičajeno je instinktivno ponašanje kod pasa, a neke jedinke ta navika privlači više od drugih. Ako vaš pas jako jede travu, vjerojatnije je da će htjeti jesti i sobno bilje. Drugi psi mogu jesti orhideje ili druge sobne biljke kao oblik igre, iz znatiželje ili ako im je dosadno ili se trebaju osloboditi stresa. Rješavanje svih temeljnih problema i zaštita vaših biljaka čuva vašeg psa i biljke sigurnima.

VEZANI ČLANCI: 

Evo nekoliko strategija kako spriječiti vašeg psa da pojede orhideje:

  • Zaštitite svoje biljke od kućnih ljubimaca: Držite orhideje izvan dohvata vašeg psa na policama s biljkama, u visećim košarama ili u prostoriji za biljke u kojoj nema kućnih ljubimaca.
  • Zabavite svog psa: ako se vašem psu dosađuje, pružanje više fizičke i mentalne stimulacije smanjit će vjerojatnost da će pronaći druge oblike zabave - poput jedenja vaših orhideja.
  • Riješite se tjeskobe: ako je vaš pas pod stresom, može se okrenuti žvakanju u pokušaju da se oslobodi tjeskobe. Promatrajte ponašanje i govor tijela svog psa i obratite se certificiranom psećem bihevioristu ako trebate pomoć u prepoznavanju okidača i kako da mu pomognete da se opusti.

Koje su najotrovnije biljke za pse? Jedna od najčešćih, vrlo otrovnih biljaka za pse je sago palma. Svi dijelovi biljke su otrovni, ali sjemenke i orašasti plodovi najviše. Gutanje čak i samo nekoliko sjemenki može dovesti do zatajenja jetre. Neke druge visoko rizične vrste uključuju lisičarke, biljke ricinusa i larkspur. Uvijek provjerite toksičnost biljke prije nego što je unesete u svoj dom ili dvorište. Srećom, postoji i mnogo biljnih vrsta pogodnih za kućne ljubimce.

Nemojte im ih davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:57 07.03.2024.

Ako smo zabranili vatromete i petarde, onda treba zabraniti i orhideje. To je ono što zagrebački peseki, a ja sam glavom i bradom doktor Doolitle, izričito zahtijevaju da bi mogli živjeti u miru i spokoju stanova od 30 kvadrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije