Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvenici se zapitali

Je li ova 'bapska priča' vezana za trudnoću zaista istinita?

trudnoća,trudnica
Thinkstock
22.08.2017.
u 16:19

Neke od bapskih priča današnjim mamama izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje

Mnogo je priča vezanih za trudnoću koje se prenose generacijama. Neke od njih današnjim mamama izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje.

No jedna od "blažih" zanimljiva je budućim majkama, ali i znanstvenicima. Ako trudnica tijekom trudnoće ima jače žgaravice, vjerojatno se radi o tome da beba ima puno kose.

Znanstvenici su odlučili provesti istraživanje kako bi toj "bapskoj priči" dali neki nazivnik. Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje jesu li žgaravica i količina kose kod novorođenčadi na bilo koji način povezani, a rezultati su objavljeni u časopisu Birth.

Od 64 trudnica, njih 78 posto imalo je čestu žgaravicu u trudnoći. Nakon što su rodile, istraživači su promatrali fotografije njihovih beba i s pomoću skale odredili volumen kose kod novorođenčadi. Od 28 žena koje su imale umjerene do teške žgaravice, 23 od njih rodile su bebe s prosječnom ili natprosječnom količinom kose. S druge strane, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu, rodile su djecu s jako malo ili bez kose.

Iako zvuči kao da postoji veza između žgaravice i količine kose novorođenčadi, ipak je povezanost pod sumnjom. Druga istraživanja pokazala su da visoke razine estrogena i drugih hormona za vrijeme trudnoće mogu opustiti kružni mišić na dnu jednjaka. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena te prouzročuje da se želučana kiselina diže u jednjak i uzrokuje peckanje.

Komentara 1

Avatar Apsalar
Apsalar
22:46 22.08.2017.

Ma pusti ti znsnstvenike. JA ću ti reć. Žgaravica stvarno prati količinu kose kod beba, tako što prvo imaš žgaravicu, a onda jedeš bademe kao prirodni lijek, a onda zbog sastojaka u bademima bebe imaju čvrstu i lijepu kosicu. A što se tiče ne pranja 40 dana, to je bila situacija danas poznata kao win win sićuejšn. Prvo jer se ne smiš kupat ne mogu te 5. dan poslat u polje da oreš, jer je nemoguće onda u malom prostoru živjeti s tobom toliko smrdljivom. A trebalo se "običnim" smradom izborit i za tih 40 dana mira od nasrtaja jebežljivih muževa. Jbte znanstvenici tek sad "otkrivaju" ono što narod zna stoljećima! Pih... Jednom će uspjeti doći i do Boga "prije svih vjekova"... prije "teoroje velikog praska" nakon kojeg je "počelo teći vrijeme"... NA POČETKU BIJAŠE NIŠTA, A ONDA JE NIŠTA EKSPLODIRALO! ... bravo za znanost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije