Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avatar -najskuplji film svih vremena

James Cameron možda postaje kralj svemira, ali ne - sadržaja

avatar
15.12.2009.
u 16:45

Kako stvari stoje, filmski kritičari mogli bi uskoro svoj posao komentiranja filmova prepustiti recenzentima videoigara, majstorima photoshopa, kompjuterašima i ljudima sličnih profesija.

Kako stvari stoje, filmski kritičari mogli bi uskoro svoj posao komentiranja filmova prepustiti recenzentima videoigara, majstorima photoshopa, fotorealizma, kompjuterašima i ljudima sličnih profesija.

Kralj svemira

Kada je nakon osvajanja jedanaest Oscara za “Titanika” povikao da je “kralj svijeta”, što je redatelju Jamesu Cameronu preostalo nego da sljedećim filmom postane - kralj svemira. Da bi to postigao morao je napraviti nešto što nije nitko dosad, no morao je pričekati da tehnologija dođe na razinu na kojoj bi mogao ostvariti svoj naum.

Početna ideja “Avatara” bila je spremna odmah nakon “Titanika”, ali tek kada je 2002. godine vidio kako je računalima stvoren lik Golluma iz “Gospodara prstenova - dvije kule” zaključio je da su stvoreni tehnički preudvjeti za realizaciju ideje.

Rezultat je najskuplja filmska produkcija svih vremena, spektakularna vizualna, zapravo tehnička ekstravagancija, doista neviđena do sada; osobito gledate li film u 3-D tehnici, premda se ljudsko oko katkad presporo privikava na kombinaciju slike s titlovima.

 Radnja se odvija 2154. godine na udaljenom planetu Pandora gdje američka vlada želi crpiti izuzetno vrijednu rudu. No, prije toga mora iseliti lokalno stanovništvo, Avatare, uz pomoć svojih ljudi ubačenih među njih, ali stvari se zakompliciraju jer glavna uzdanica američke korporacije i vojske, nekadašnji marinac Jack Scully, počinje držati stranu domorcima.

Aluzije na Irak

 Neizostavne aluzije na niz američkih intervencija od Vijetnama do Iraka, na uništavanje prašuma i ostale goruće probleme svijeta, dominanta su u dosta banalnim dijalozima “moramo ih razumjeti da bismo stekli njihovo povjerenje” i sličnima). Isto se odnosi na komentiranje domorodačke filozofije (“sva živa bića su povezana u jedan organizam”, kao da i to već ne govori svaka šuša). Shvatili ste već, na razini sadržaja Cameron ni izdaleka ne nudi toliko mnogo kao u prethodnim filmovima koji su bili komercijalne bombe, ali i inventivne priče (“Terminator”, “Istinite laži”).

 U “Avataru” je sve podređeno efektu, previše stvari odvlači pozornost od zapravo uredne, ali osrednje bajke za dječji uzrast do desetak godina, koja će zbog strahovitog marketinga i mnogu odraslu osobu uvjeriti da gleda nešto izuzetno. Film će nesumnjivo poharati kina, Cameron će vjerojatno moći za sebe reći da je kralj svemira, ali ne i - kralj sadržaja.

Ključne riječi

Komentara 5

KH
Khabibulin
14:59 22.12.2009.

Večernji sramoto!!! Samo ću ispravit neke pogreške u tekstu. Lokalno stanovništvo se ne zovu Avatari, vec Na\'vi. Glavni lik u filmu se zove Jake Sully, a ne Jack Scully! Arsene, kani se coravog posla i prestani pisat recenzije!

OB
-obrisani-
14:38 16.12.2009.

Kog abriga za sardžaj - i tako su već sve priče ispričane u milijardu kombinacija. Kao da će ga netko gledati radi obavezne sladinjave pričice boy finds girl - girl is on other side of barricades. So boy joins girl. Film je tehnički dragulj. Mislim one scene koje fakat izgledaju realno kao da su ga stvarno snimali na drugom planetu. A znaš da nisu? Ili ipak jesu? hehehe

AN
Anchee
23:10 16.12.2009.

Autore?? Da li si ti obožavatelj serijala \"Sumrak\" ili kako se to već zove?? Po mome izgleda da jesi jer vidim po tvom članku da nisi baš oduševljen sa Avatarom (veličina teksta i nebuloze u njemu) ?? I ja se pitam da li si gledao uopće film??Tješi me to da se vratim tvojim bivšim člancima i sve mi je jasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije