Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBROTVORNA PRODAJNA IZLOŽBA

Izložba za djecu oboljelu od bulozne epidermolize

leptir
Foto: Ariana Meleš-Miljević
1/8
03.12.2009.
u 19:00

Fotografkinja Ariana M. Miljević i dizajnerica umjetničkog nakita Andreja Šćuric u galeriji Cro Art Photo Club u Zagrebu izložile su i ponudile na prodaju svoje leptire viđene umjetničkim okom. Sav prihod namijenjen je djeci leptirima, mališanima oboljelim od strašne i teške bolesti bulozne epidermolize.

U organizaciji Udruge Debra, a na prijedlog umjetnica Ariane Meleš-Miljević i Andreje Šćuric, u u Zagrebu je 3. prosinca, u galeriji Cro Art Photo Club, otvorena humanitarna prodajna izložba fotografija i umjetničkog nakita „Leptiri za leptire“. Posjetitelji će do zatvaranja izložbe 16. prosinca moći razgledati i kupiti leptire uhvaćene Arianinim objektivom te one vješto upletene u Andrejin umjetnički nakit od žice i poludragog kamenja. Kupovinom radova pomoći će nabavci osnovnog pribora za njegu rana „djece leptira“, malih pacijenata oboljelih od rijetke i teške kožne bolesti bolesti – bulozne epidermolize.

Tom prigodom, zahvaljujući donaciji tvrtke Metropolitan Studio i direktoru Alenu Malenici, predstavljena je i prva hrvatska 3-D galerija „Leptir“ koja će postojati u virtualnom svijetu, na web-stranicama udruge Debra.

Metropolitan Studio samo za Debru razvija virtualni trodimenzionalni galerijski prostor u kojem će se neprestano održavati razne izložbe te će korisnici interneta moći u bilo koje doba dana, iz udobnosti vlastitog doma, razgledavati i kupovati umjetničke radove te tako pomagati članovima udruge. Izložbom „Leptiri za leptire“ galerija će otvoriti svoja vrata prvim posjetiteljima i kupcima.

Ariana Meleš-Miljević, nadarena fotografkinja zaljubljena u ljepotu prirode, idejna je začetnica izložbe. Rođena je u Zagrebu, no već godinama živi i radi u Njemačkoj gdje je dosad održavala samostalne izložbe. Specijalnost joj je makrofotografija popraćena izuzetnim darom zapažanja sitnih detalja koje, zaokupljeni svakodnevicom, uopće ne primjećujemo. Hrvatskoj javnosti predstavila se 2008. godine kao pobjednica na natječaju hrvatskog izdanja časopisa National Geographic u kategoriji „Životinje“.

Kreativna i upečatljiva fotografija puža osvojila je srca stručnog žirija i čitatelja, no tu nije bio kraj. Još jedna njezina pejzažna fotografija objavljena je i na međunarodnim stranicama časopisa, potvrđujući kvalitetu Arianina rada.

O Ariani M. Miljević možda najbolje govore riječi književnice Sanje Kozlice:

- Ono što me fascinira kod Ariane je sposobnost da uoči ono što obično ljudsko oko ne vidi. Da umije otkriti mikrosvijet i od njega učiniti svemir. Da je svaka njezina fotografija zapravo jedna priča, jedan zaokruženi život. Da su njezin puž, kukac, leptir, mrav, latica cvijeta, obična livadna travka, sjemenka, kap vode... uvijek više od toga. Sve što uhvati objektivom aparata, prožimanje je s prirodom. Fascinantna je i uzbudljiva u svojoj percepciji svijeta oko sebe. Ako umjetnici postoje da bi nas «dotaknuli iznutra» onom posebnošću koja je njihov dar, onda to ona svakako ima. A to i jest svrha umjetnosti. Njezina fotografija bilježi, ali i govori, ona je pokret, trajanje, poniranje, otkrivanje, svjetlucanje ... Ona bilježi zadivljenost, ali je i jasna poruka koju odašilje drugima. Ona je jednostavno – Žena s fotografskim očima!“

Ariani se pridružila i mlada dizanerica umjetničkog nakita Andreja Šćuric. Iako je školovanje pokušalo Andreju odvesti u sasvim drugom smjeru, poziv umjetnosti bio je jači. Andreja se ne odvaja od svog alata, izrađujući spretnim rukama nakit koji s lakoćom osvaja ne samo ženska srca, već i sve ljubitelje lijepog. Njezin nakit svojom jedinstvenošću i stilom zasjenjuje čak i najskupocjenije ogrlice, narukvice i naušnice, te se uzdigao visoko iznad svoje funkcije uljepšavanja, zalazeći u područje prave umjetnosti koja ponekad ostavlja bez daha. Naravno, njezin je nakit prepoznat te ga je u protekle četiri godine često izlagala u sklopu raznih događanja diljem Hrvatske – od Zagreba, Pazina, Višnjana, pa do Varaždina i Bjelovara. Za ovu su prigodu iz njezina srca i ruku poletjeli leptiri koji će ne samo doprinjeti ljepoti žena, nego i učiniti dobro djelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije