Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li ih već posjetili?

Izbjegavajte ljeto: Zima je najbolje godišnje doba za posjetiti ova četiri prekrasna europska grada!

Pexels
14.01.2024.
u 09:00

Zimi nestanu gužve i horde turista, a i lakše je šetati i razgledavati nego po visokim temperaturama

Neke destinacije u Europi su poznate po tome što su predivne na ljeto, kada je lijepo i ugodno vrijeme i kada je pogodno otići na sladoled od pistacija uz šljunčanu plažu, voziti se Vespama niz cestu uz liticu u gradu Amalfiju ili spontano otići na otok u Egejskom moru.

Zaista zvuči predivno, no što ako vam kažemo da je u nekim klasičnim ljetnim destinacijama zapravo najbolje uživati ​​po hladnijem vremenu, kada su gužve tako minimalne tijekom jutra da možete imati cijeli grad samo za sebe, a cijene nisu tako pretjerane? Ovo su 4 europska dragulja koja biste trebali posjetiti zimi, piše Travel off Path

VEZANI ČLANCI:

Pariz, Francuska: Iako je Pariz relativno prometan tijekom cijele godine, zimi se čini neuobičajeno tihim jer ljudi ne žele hrliti u uske ulice Latinske četvrti kad temperature padnu, a muzeji poput Louvrea ili Orsaya nisu preplavljeni školskim grupama koje ispunjavaju svoj ljetni raspored putovanja. Možda čak i europska turistička destinacija broj jedan, francuska je prijestolnica prekrasna bez obzira na godišnje doba, što zbog dobro planiranog gradskog pejzaža, mnoštva cvjetnih kafića i širokih bulevara, no ne može se poreći da je daleko ugodnije šetati kad ljetne horde nestanu.

Foto: Pexels

Postoje mjesta koja jednostavno odgovaraju toj tmurnoj zimskoj estetici: nema ništa manje idiličnog od dijeljenja vašeg 'tajnog' mjesta za piknik u Luksemburškim vrtovima s tisućama drugih ljubavnih parova ili sjedenja na stepenicama prepunog Montmartrea u sredinom srpnja. Isto tako je lijepo šetati kvartom na oštrom zimskom zraku dok je drveće ogoljeno i nudi više od kratkih pogleda na veličanstvenu Haussmanovu arhitekturu koju lišće inače skriva, a lokalna taverna nije prepuna sezonskih turista, nego brbljavih i raspoloženih mještana. 

Rim, Italija: Još jedna destinacija koju često uništava masovni turizam je Rim. Za razliku od drugih južnoeuropskih mjesta, to nije tipično odredište za plažu. Da, postoji plaža u široj metropolitanskoj regiji, točnije u predgrađu Ostiana, ali ljubitelji kulture koji sanjaju o divljenju Sikstinskoj kapeli ili vraćanju stopama gladijatora pri ulasku u Koloseum, baš i ne odlaze na sunčanje u udaljena, uglavnom rezidencijalna obalna područja Rima. Uz to, zašto uopće ići ljeti? Rim je popularan za razgledavanje, a između kraja svibnja i početka rujna jako je vruće, s temperaturama koje se penju iznad 35 stupnjeva i kilometarskim redovima koji vijugaju oko bloka za sve vaše atrakcije s popisa. 

Foto: Pexels

Između prosinca i ožujka očekuje se nešto kiše, pa čak i povremene snježne padaline ako temperature dramatično padnu, ali sunce ipak sja pola vremena, a u najgorem slučaju, ako svaki dan bude oblačan i hladan, možete se kladiti da će vas svježe kuhana tjestenina i originalni macchiato učinit će sretnima, ugodnima i raspoloženima. Osim ako se ne volite probijati kroz gužvu radi slikanja kod Fontane di Trevi, toplo se preporučuje da rezervirate svoj odlazak na rimski odmor izvan sezone, jer se nećete pretjerano znojiti, obujam turizma je manji, a cijene su puno pristupačnije.

Sevilla, Španjolska: Treća na listi, Sevilla je možda treći najposjećeniji grad u Španjolskoj nakon Madrida i Barcelone. Poznata po živopisnom trgu Plaza de España, grupi velebnih zgrada raspoređenih u polukrugu omeđenih umjetnim kanalom, četvrti Triana nalik na labirint, s uskim, bijelo okrečenim kućama, i znamenitoj srednjovjekovnoj katedrali, doista predstavlja jedno od najlegendarnijih gradskih pejzaža u zemlji. Jedina mana je to što se Sevilla nalazi u najtoplijoj regiji Europe, gdje je gotovo nemoguće ostati vani dulje od nekoliko sati tijekom vrućeg ljeta u Sevilli: ne biste se trebali iznenaditi ako gradski termometar prijeđe 40 stupnjeva čak i nakon zalaska sunca .Nepotrebno je reći da su zime prilično blage, s prosjekom od 20 stupnjeva i samo šest dana kiše.

Foto: Pexels

To znači da još uvijek možete jesti na otvorenom i nositi lagane jakne, pa čak i kratke hlače tijekom dana za razgledavanje; to jest, ako vam ne smetaju umjereno hladni vjetrovi. Slično kao i u Rimu, u Sevillu ne idete na mediteranski odmor: u unutrašnjosti je, a plaže ipak nema. Umjesto toga, idete tamo zbog arhitekture, ukusne kuhinje i mirnih gradskih parkova, koji, zahvaljujući toplom vremenu u Andaluziji tijekom cijele godine, mogu ostati zeleni čak i izvan sezone.

Lisabon, Portugal: Četvrti i posljednji grad Lisabon je brdoviti lučki grad smješten na obalama rijeke Tejo, točno na mjestu gdje se ulijeva u Atlantski ocean, a posljednjih je godina postao vrlo popularno ljetno odredište za Amerikance. Međutim, mnogi koji su bili u Lisabonu složit će se s nečim s čime će se složiti da ako nemate određenu tjelesnu građu, nemate dobro istrenirana pluća i ne možete se nositi s jakom vrućinom, ne možete se uhvatiti u koštac sa sedam brežuljaka na kojima je izgrađena prostrana portugalska prijestolnica, niti krenuti u istraživanje a da tu i tamo ne zastanete na odmor u klimatiziranom kafiću. Lisabon, poput Pariza, Rima i susjedne Seville preko španjolske granice, treba posjetiti preko zime.

Foto: Pexels

Razlozi za to su na ovaj ili onaj način ranije navedeni: To je više odredište za razgledavanje, kulturna destinacija, kvaliteta koju dijeli s Rimom, i iako je portugalska obala udaljena kratkih pola sata vožnje, prosječni turist ne leti cijelim Lisabonom radi plaža, pogotovo kada su vode sjevernog Atlantika osjetno hladnije od Mediterana. Privlači ih srednjovjekovni dvorac smješten na vrhu šarene četvrti Alfama, drevni samostani i prekrasna gastronomska scena.

Tijekom umjerene zime u Lisabonu, noći mogu biti hladne zbog jakih vjetrova koji dolaze s Atlantika i trebali biste očekivati ​​više kiše, ali dnevnih sati ima dosta, a prosječna temperatura je vrlo ugodnih 14 stupnjeva. Osim toga, lutanje uskim kamenim uličicama Lisabona u društvu svoje drage osobe usred guste zimske magle, s bocom vina Carcavelos u ruci, uz melodiju fado balade koju svira portugalski svirač, je nešto što bi svatko trebao doživjeti barem jednom.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije