Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatskoj nagrada za prevenciju raka maternice

rak maternice
Arhiv VL-a
25.01.2010.
u 08:00

Svakih 18 minuta u Europi od posljedica raka grlića maternice umre jedna žena.

Hrvatska je jedina zemlja izvan Europske unije koja po drugi put prima prestižnu nagradu Biser mudrosti, koja se dodjeljuje zemljama koje su najviše postigle na planu edukacije i prevencije oboljenja žena od raka grlića maternice. Biser mudrosti sutra u Europskom parlamentu, tijekom sastanka na vrhu, primit će potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić.

Rak vrata grlića maternice na vrlo je viskom, čak osmom mjestu oboljenja žena od svih vrsta karcinoma, pokazuju svjetske statistike.

- Zahvaljujući kampanjama koje se provode, Hrvatska bilježi znatnio niže statistike oboljevanja žena u odsnosu na većinu zemalja u regiji, pa čak i EU. Kampanja ima za cilj obuhvatiti sve žene, no još uvijek nismo zadovoljni brojem žena koje odlaze na redovite ginekološke preglede. Nužnost upozoravanja na ovakve kontrole zdravlja također je cilj kampanje, kao i cijepljenje mladih djevojaka protiv HPV-a, jednog od dokazano glavnih uzročnika raka grlića maternice, poručila je potpredsjednica Adlešić.

Rak grlića maternice globalni je problem, a godišnje se otkrije oko pola milijuna novooboljelih žena. Među uzročnicima smrti žena ovaj oblik raka zauzima čak treće mjesto.

Svake godine od raka grlića maternice umire 270.000 žena, a samo u Europi svakih 18 minuta jedna. U Hrvatskoj na godinu od raka vrata maternice oboli 500 žena, a umre ih 200. Na žalost, na kontrolnim testovima i pregledima, kojih se godišnje obavi oko 400 tisuća, pojavljuju se najčešće iste žene koje vode računa o zdravlju. Za nove pacijentice, poručuje struka, još uvijek ima vremena, a vrata su im otvorena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije