Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatska je turistička destinacija koja nudi mnogo različitosti

HTZ
Foto: Ivan Čorić/HTZ
1/3
PR
Autor
PR članak
08.08.2016.
u 14:45

Hrvatska je turistička zemlja koja je na međunarodnom tržištu prepoznata kao destinacija bogate prirodne i kulturno-povijesne baštine, ali i kao destinacija sunca i mora. Tu je i razvedena obala s više od tisuću otoka koji značajno doprinose imidžu Hrvatske kao poželjne nautičke destinacije. Svakako valja spomenuti i brojne očuvane prirodne plaže, kao i zelenilo i šumovitost velikog dijela teritorija. Obzirom na svoju ukupnu površinu, Hrvatska se ističe i izuzetno velikim brojem turistički atraktivnih zaštićenih prirodnih područja, a prema bioraznolikosti nalazi se u europskom vrhu. Sve navedeno nas svakako navodi na zaključak kako je Hrvatska turistička destinacija koja na relativno malom prostoru nudi mnogo različitosti.

Gledajući turističke proizvode, u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, nautički turizam je označen kao proizvod od iznimne globalne atraktivnosti koji u svijetu bilježi kontinuirano visoke, čak dvoznamenkaste stope rasta. Upravo navedeni dokument nautički turizam svrstava među deset najvažnijih turističkih proizvoda na temelju kojih se preporuča daljnji razvoj hrvatskog turizma. Zahvaljujući svojoj resursnoj osnovi, odnosno povoljnom geoprometnom položaju, razvedenom obalom, ugodnom klimom i pogodnim vjetrovima, Hrvatska danas predstavlja jednu od najpoželjnijih nautičkih destinacija na svijetu.

Dakle, Hrvatsku svakako možemo opisati i kao pomorsku zemlju s izrazito dugom i bogatom tradicijom. Posebno bogatstvo predstavlja Jadransko more s razvedenom obalom koja uključuje ukupno 1.244 otoka, otočića i hridi. Upravo su nautičarima najprivlačnija područja pod različitim kategorijama zaštite, a kada govorimo o Hrvatskoj tu su posebno ističu nacionalni parkovi Brijuni, Kornati, Krka i Mljet, te parkovi prirode Telaščica i Lastovsko otočje. Ipak, najveću posjetu nautičara ima nacionalni park Kornati. Najveća prednost spomenutih lokacija i hrvatskih destinacija općenito su čistoća mora, ljepota krajolika, očuvanost okoliša te osjećaj sigurnosti.

Hrvatska svoju buduću poziciju poželjne nautičke destinacije može još više učvrstiti temeljeći svoj status na razvedenosti, očuvanosti i kulturi življenja na obali i otocima, ali i na kvaliteti nautičke infrastrukture koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija. Konstantna izgradnja novih vezova, opremanje luka i marina, uvođenje dodatnih sadržaja, očuvanje okoliša, samo su neki od koraka koji su nužni kako bi Hrvatska zadržala status kvalitetne nautičke destinacije. 

Želite prijaviti greške?