Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove trendi pekarnice
Povratak na članak

Hit su kruhovi u kojima je prirodni kvasac i najveća tajna recepta je – vrijeme

Mjesta na kojima se može kupiti “pravi kruh” po starinskom receptu niču po glavnom gradu. Ovakve su pekare, kažu njihovi vlasnici, mala pobuna protiv masovne produkcije. Najveća tajna recepta je – vrijeme

Komentari 2

Avatar abakus
abakus
08:28 25.02.2017.

Takav kruh može svatko ispeći, ja ga pečem već godinama (ali zbilja godinama). Riječ je zapravo o dvije vrste kruha. Prvi je onaj klasični (dosta kvasca, brašno, sol, voda, malo šećera i malo ulja) koji se izmijesi, stavi na koji sat dizati i onda peče. Za taj kruh idealno je rješenje pekač kruha, ali može se i po starinski mijesiti rukama i peći u pećnici (napomena: staviti malo vode u kakvu limenu zdjelicu na dno pećnice). Druga vrsta kruha je onaj koji se radi s vrlo malo kvasca i koji se ostavlja cca 24 sata da polako fermentira. Ta druga vrsta kruha se ne mijesi i radi se s puno više vode nego prva vrsta, a kao dignuto tijesto ubacuje se u prethodno jako zagrijanu posudu (ja koristim vatrostalnu zdjelu s poklopcem), poklopi se također jako zagrijanim poklopcem i peče nešto kraće od prvog kruha. Prvi kruh je gust, klasičan kruh, drugi je hrskaviji, pun šupljina, ali odličan. Meni je osobno ovaj drugi način najbolji za kukuruzni kruh.

VL
Avatar Cat
Cat
08:54 27.02.2017.

Tradicionalno su naše bake tako radile kruh bez kvasca već s kiselim tjestom. Pet dana treba da se napravi starter od kojeg se onda diže kruh. Tu je potrebno strpljenja ali vrijedi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.