Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje sudionika Noći kazališta

Gradsko kazalište Požega: Redoviti repertoar za djecu i odrasle

bjelovarsko kazalište
21.10.2009.
u 11:04

S obzirom na to da nema vlastiti ansambl, kazalište je vlastitu produkciju gradilo na temelju principa "učenja kazališta".

Gradsko kazalište Požega osnovano je odlukom Gradskog vijeća Požege krajem prosinca 1994., a svečano je otvoreno 10. ožujka 1995. godine predstavom Zvonimira Bajsića "Gle kako dan lijepo počinje" u režiji Ivice Plovanića.

Gradsko kazalište Požega započelo je osvajati i odgajati svoju publiku ponajprije redovitim repertoarom za djecu i odrasle, sastavljenom uglavnom od predstava gostujućih kazališta. S obzirom na to da nema vlastiti ansambl, kazalište je vlastitu produkciju gradilo na temelju principa "učenja kazališta", odnosno sretnim spajanjem stručnih kazališnih gostiju (pedagoga, redatelja, dramaturga, scenografa), požeških amatera i bogate literarne baštine Požeštine. Tako su nastale začudne predstave koje su po cijeloj Hrvatskoj pronosile dobar glas o buđenju vlastite kazališne svijesti Požege. Potpuno logično, u jednom se trenutku amaterizam prometnuo u profesionalizam. U jednoj sezoni Gradsko kazalište Požega odigra ukupno na vlastitim daskama, ali i gostujući po Hrvatskoj, oko 130 predstava.

Kroz rad "Učilišta“: Male škole kazališta i Srednjoškolske kazališne družine kazalište stvara vlastite glumačke potencijale, no isto tako stvara i odgaja kazališnu publiku. Upravo kroz ovaj pedagoški rad koji za pojedine polaznike traje i do 12 godina kazalište uspijeva iz svoje sredine svake godine "lansirati“ na Akademiju bar poneko novo ime koje se tijekom godina potvrđuje na hrvatskoj dramskoj sceni.

 

Danas Gradsko kazalište Požega ima na repertoaru dvije profesionalne predstave koje su nastale u prošloj sezoni te nekoliko dječjih, ostvarenih s amaterskim ansamblom.

U sezoni 2009./2010. u vlastitoj će produkciji nastati još tri profesionalna projekta te polu profesionalni projekti za djecu.

 

O Noći kazališta

U sklopu Noći kazališta bit će organizirane tri predstave, jedna nastala u vlastitu učilištu, jedna profesionalna za odrasle te jedna za djecu. U galeriji Ciraki bit će upriličena izložba: "Povijest ruskog teatra" uz večer poezije, gdje će se recitirati stihovi ruskih pjesnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije