Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauhaus – 90 godina

“Gradnja doma” koja i danas vrijedi u dizajnu

bauhaus
09.10.2009.
u 13:28

U sklopu manifestacije "90 godina Bauhausa" otvorena je izložba fotografija Hansa Engelsa s detaljima najpoznatijih primjera Bauhausove arhitekture.

Bauhaus - mogli bismo to prevesti kao "gradnja doma" - slavi devedeseti rođendan. Na pokret stvoren da bi se uljepšao industrijski dizajn, a ukinuo kič danas gledamo kao na jedan od najoriginalnijih pokreta u arhitekturi i dizajnu koji je promijenio poimanje oblikovanja i stanovanja od 1919. do 1933. godine u Njemačkoj, ali i svijetu uopće. O njemu se devedeset godina poslije ustanovljenja samog pokreta govorilo na posebnom kolokviju u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu.

U sklopu manifestacije "90 godina Bauhausa" otvorena je izložba fotografija Hansa Engelsa s detaljima najpoznatijih primjera Bauhausove arhitekture. Naravno, kod nas je najzanimljivija tema odnos Bauhausa prema hrvatskoj arhitekturi. Na seminaru ju je analizirala arhitektica dr. Karin Šerman, dok je dr. Zvonko Maković približio originalnost Bauhausa u dizajnu, arhitektruri i umjetnosti uopće.

Upravo su predstavnici Bauhausa - počevši od Waltera Gropiusa kao vodećega autoriteta - vodili računa o humanom stanovanju, posebice kad je riječ o kolektivnom stanovanju. Tako je Rüdiger Krisch približio publici primjer naselja Weißenhof kao uspješnu viziju modernog stanovanja koja je postala školski primjer za učenje mnogim generacijama.

O funkcionalnom i popularnom modelu življenja govorio je dr. Werner Möller uime Zaklade Bauhaus Dessau, te hrvatski germanist dr. Viktor Žmegač. Izložbu fotografija i predavanja organiziraju zajedno Goetheov institut i veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu, te Hrvatski muzej arhitekture HAZU. Izložba je otvorena do 21. listopada, svakodnevno od 11 do 18 sati.

Komentara 1

Avatar marsicoz
marsicoz
02:22 10.10.2009.

rhitektura kao umjetnićka forma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije