Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto Britanci nerado ostavljaju napojnice osoblju velikih putničkih brodova

Gosti iz Hrvatske široke ruke prema konobarima na kruzerima

brod
Arhiva VL / Reuters
13.01.2010.
u 09:39

Nekim turistima je iritantno što se napojnica sada plaća preko računa, a ne više u kuverti, pa ga moraju ostaviti i kada nisu zadovoljni uslugom.

Ustaljena praksa da se konobarima i sobaricama na krstarenju obvezno ostavlja napojnica iritira sve više putnika, pišu ovih dana britanski mediji. Britanski gosti luksuznih plovećih hotela tuže se što moraju nagrađivati osoblje i kad su nezadovoljni uslugom. Danas to više nije napojnica koja se do prije četiri, pet godina ostavljala u kuverti, nego iznos koji se obično plaća na kraju putovanja na brodu, s ostalim troškovima. Od gosta se očekuje da za osoblje po danu krstarenja u pravilu ostavi po šest ili sedam eura, za najmlađu djecu obično ništa, a za onu veću po tri eura dnevno. Ukupni iznos izražen je na završnom računu.

- To je puno bolje nego prije kada smo živjeli od onoga što nađemo u kuverti, a bilo je putnika koji bi je ostavili praznom. Pa vi sad zamislite; za nekim čistite deset dana ili ga poslužujete u restoranu, dnevno radite 16 sati, a on ode i ostavi vam praznu kuvertu. Pri tome od kompanije dobijete mjesečnu plaću od 57 dolara - kazuje Zagrepčanka A. T., koja je u proteklih desetak godina radila na brodovima kompanija Majestic i Disney Cruise Linea.

 A da bi sobarica ili konobar za mjesec dana zaradili prosječnih od tisuću do tri tisuće dolara, kaže, valjalo je zapeti i itekako ugoditi gostima.

- Neki su to stvarno znali nagraditi. Čula sam i za napojnicu od dvije, tri tisuće dolara. Lakše su ih, inače, davali Amerikanci, koji imaju razvijenu naviku davanja napojnica - kaže naša sugovornica.

I dok Britance iritira obavezna napojnica, Hrvati s time nemaju problema. U domaćim agencijama kažu kako nisu imali slučaj da se netko zbog toga bunio. A godišnji odmor od tjedna, desetak dana ili duže na velikim brodovima provede i nekoliko tisuća naših građana. Stotine pak Hrvata nađu se s druge strane; kao sobarice, konobari, barmeni...

 - Mnogi pored te obvezne napojnice, koja se plaća računom, ostave još i napojnicu u kuverti. Teško je ne nagraditi dodatno nekoga tko vam je uvijek na usluzi, nasmiješen i susretljiv u svakom trenutku. Posebice osoblje koje dolazi iz azijskih zemalja, koje je naviknuto na mukotrpan rad za manje novca od Europljana, a pritom im osmijeh ne silazi s lica - kažu u domaćoj agenciji Jammark, specijaliziranoj za prodaju krstarenja.

- Iako moramo shvatiti goste koji rogobore protiv obvezne napojnice. Za obitelj s dvoje odrasle djece to na putovanju od deset dana ispadne nemali dodatni trošak od 180 eura. A krstarenja danas više nisu skupa, na last minute ponudi dobiju se već za tristotinjak eura, priušte ih si i oni s manjim prihodima, pa im izdatak za napojnicu ispadne preveliki trošak - tumači naša sugovornica.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:31 13.01.2010.

Koja laz, ajme ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije