Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret Novoj, 2010. godini prisjećamo se poznatih i slavnih koji su nas tragično napustili u proteklih 12 mjeseci

Godina odlazaka: Poznati i slavni koji su nas napustili u 2009.

jacko
Foto: AFP
1/7
27.12.2009.
u 00:00

Ove godine svjedočili smo kraju jedne ere ne samo u glazbenom svijetu nego i u modernoj pop kulturi – 25. lipnja umro je Michael Jackson. Toga je dana stao cijeli svijet ujedinjen u boli zbog preranog i posve neočekivanog odlaska jednog od najvećih glazbenih genija svih vremena.

I dok se pripremamo za doček nove, 2010. godine, teško je ne osvrnuti se na proteklu godinu i shvatiti da je tijekom 12 mjeseci 2009. nekoliko najvećih svjetskih i domaćih imena izgubilo bitku sa životom. Njihova slava, moć, bogatstvo i nedostižnost, barem stranih zvijezda, nas obične smrtnike često zavaraju pa nam se čine neuništivima i besmrtnima. Zato nas njihove smrti nerijetko šokiraju i pogode na neki drugačiji način.

Tragedije su uvijek veće kada se radi o mladima, kao što je bila američka glumica Brittany Murphy koja je prije tjedan dana iznenada preminula u 32. godini. Ove godine svjedočili smo kraju jedne ere ne samo u glazbenom svijetu nego i u modernoj pop kulturi – 25. lipnja umro je Michael Jackson. I šest mjeseci nakon njegove smrti, svijet još oplakuje i oprašta se od kralja popa čije je srce prestalo kucati izmučeno velikom količinom lijekova kojima je neprežaljeni pop idol pokušao ublažiti depresiju, nesanicu i fizičku bol koju je osjećao zbog plastičnih operacija.

Svijet više nije isti

Toga je dana stao cijeli svijet ujedinjen u boli zbog preranog i posve neočekivanog odlaska jednog od najvećih glazbenih genija svih vremena koji je nekoliko sati prije nego što je izdahnuo vježbao za spektakularnu povratničku turneju “This Is It” u sklopu koje je od 13. srpnja trebao održati nekoliko desetaka koncerata u Londonu.

No, tri tjedna prije preminuo je od srčanog udara u 51. godini u svome domu u Los Angelesu.

Bizarne smrti

Na isti datum svijet je ostao i bez jednog velikog glumačkog imena, Farrah Fawcett koja je u 62. godini izgubila bitku s rakom debelog crijeva. Nešto manje od tri mjeseca kasnije rak je odnio i život Patricka Swayzea koji je opakoj bolesti prkosio do posljednjeg trena – nekoliko tjedana prije nego što je umro snimljen je u šetnji s cigaretom u ustima.

Pomalo bizarna smrt zadesila je glumicu Natashu Richardson koja je preminula dva dana nakon, naizgled, bezazlene nezgode na skijanju. Najbizarnija smrt bila je ipak ona glumca Davida Carradinea koji je život skončao od gušenja u seksualnoj igrici. Starost nije dočekao Stephen Gately, član britanskog boy benda Boyzone, koji je preminuo u 34. ugušivši se u vlastitoj bljuvotini .

I domaća kulturna scena u 2009. je doživjela neprocjenjiv gubitak - od leukemije je preminuo maestro Vjekoslav Šutej, a životni put završili su i glumački velikani Vanja Drach i Emil Glad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije