Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Gazirano piće dnevno povećava rizik od raka prostate za 40 posto

gazirano
28.11.2012.
u 11:03

Iako genetika dokazano igra veću ulogu u razvoju raka prostate nego kod drugih oblika ove zloćudne bolesti, znanstvenici kažu da je prehrana također vrlo važna

Gazirana pića ugrožavaju muško zdravlje i izazivaju agresivan rak prostate, otkrilo je istraživanje sveučilišta u Lundu provedeno na osam tisuća muškaraca u dobi od 45 do 73 godine.

Oni koji piju samo jednu limenku (0,33 l) slatkih i gaziranih napitaka samo jednom na dan, u 40 su posto većoj opasnosti za obolijevanje od raka prostate nego ispitanici koji nemaju tu nezdravu naviku.

Ispitanici su tijekom 15 godina, koliko je trajalo istraživanje, vodili dnevnik prehrane. Rezultati su između ostalog pokazali i da su muškarci čija prehrana obiluje ugljikohidratima (rižom, tjesteninom, kolačima i pecivima) izloženi većem riziku (31%) od razvoja blagog oblika raka prostate. Isto se tako kod onih koji za doručak konzumiraju zaslađene žitarice rizik od raka penje se na 38 posto.

Iako genetika dokazano igra veću ulogu u razvoju raka prostate nego kod drugih oblika ove zloćudne bolesti, znanstvenici kažu da je prehrana također vrlo važna.

Švedski znanstvenici rekli su da je potrebno provesti više istraživanja i utvrditi kako geni reagiraju na različitu vrstu prehrane jer će se jedino tako moći izraditi smjernice za prehranu nekih visokorizičnih grupa, piše Daily Mail.

Prijašnja su istraživanja potvrdila da kineski i japanski imigranti u SAD-u češće obolijevaju od raka prostate nego njihovi vršnjaci u matičnim zemljama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije