Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet stručnjakinje

Evo koliko često biste trebali šetati svog psa, prema mišljenju veterinarke

shutterstock
09.03.2024.
u 16:00

Koliko često biste zapravo trebali šetati svog psa? To je pitanje koje si postavljaju svi vlasnici pasa, a veterinari imaju odgovor na njega

Sve što vlasnici pasa žele učiniti kako treba prema svojim krznenim prijateljima, a jedan od najvažnijih načina da svom ljubimcu pružite najbolju moguću njegu, jest osigurati da bude onoliko aktivno koliko treba. Najbolji način da pokrenete svog psa? Odlazak u šetnju. Ali, koliko često biste zapravo trebali šetati svog psa? To je pitanje koje si postavljaju svi vlasnici pasa, a veterinari imaju odgovor na njega, prenosi Yahoo

‘Koliko često trebate šetati svog psa ovisit će o njegovoj dobi, pasmini, veličini i o tome ima li kakvih zdravstvenih problema’, rekla je dr. Whitney Miller, glavna veterinarka u tvrtki Petco, ‘Veterinar vašeg ljubimca može vam pomoći odrediti je li hodanje prikladna vježba za vašeg psa i koliko mu je potrebno svaki dan’.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je količina šetnje specifična za vašeg psa, postoje neke korisne smjernice koje će vam dati opću ideju o potrebama vaših četveronožnih prijatelja. ‘Prosječnom odraslom psu treba oko 20 do 45 minuta umjerene vježbe dva puta dnevno, što može uključivati ​​brzu šetnju’, rekla je dr. Miller, ‘Međutim, psi aktivnih pasmina, poput border kolija i australskih ovčara, trebaju dva do tri sata vježbe i aktivnosti svaki dan, a vrlo mali ili stariji psi mogu dobiti svu tjelovježbu koja im je potrebna samo od šetnje po kući’. 

Različite vrste vježbi koriste vašem psu, no hodanje ima neke jedinstvene prednosti. ‘Odlazak u šetnju dobar je za cjelokupno zdravlje vašeg ljubimca’, rekla je dr. Miller, ‘Oni mogu iskusiti pozitivne dobrobiti za fizičko zdravlje kroz vježbu, mentalno zdravlje kroz obuku i socijalno zdravlje kroz interakciju s okolinom i drugim ljudima i kućnim ljubimcima’. 

‘Osim toga, dopuštanje vašem psu da stane i ponjuši svoje okruženje može biti dobro za njega. Njuškanje je jedan od glavnih načina na koji vaš pas doživljava svoju okolinu, a u šetnji može biti puno toga za naučiti, čak i u poznatom području’, dodaje. 

GALERIJA: Veterinar otkriva: Ovo je 10 stvari koje radite, a koje vaš pas mrzi

1/11

Osim toga, šetnja je dobar način da uključite trening u svoj dnevni raspored, pomažući vam da uspostavite ili održite važnu vezu sa svojim ljubimcem. ‘Odlazak u šetnju sa svojim psom stvara priliku za dodatno zbližavanje s vašim ljubimcem dok zajedno radite na dresuri i dobrom ponašanju’, objašnjava dr. Miller, ‘Stvaranje dobre linije komunikacije između vas i vašeg psa i vježbanje pozitivnog treninga potkrepljenja može pomoći u jačanju vaše veze’. 

Naravno, postoje stvari koje mogu ometati šetanje vašeg psa onoliko često koliko je preporučeno. Možda imate pretrpan raspored ili fizički ne možete pratiti rutinu vašeg psa koju preporučuje veterinar. Ako je to slučaj, nemojte se obeshrabriti. Postoji mnogo drugih opcija za održavanje vašeg psa aktivnim.

VEZANI ČLANCI: 

‘Ako ne možete pronaći vremena za svakodnevnu šetnju sa svojim psom, drugi oblici tjelovježbe mogu biti jednako korisni za fizičko zdravlje vašeg ljubimca’, rekla je dr. Miller, ‘Bacanje loptice u parku za pse, u dvorištu ili čak u hodniku tijekom preporučene količine vremena za vježbanje može biti dovoljno da vaš pas ostane aktivan. Plivanje, trening agilityja i drugi oblici tjelovježbe također mogu zamijeniti šetnju’. 

Dr. Miller preporučuje da se obratite svom veterinaru kako biste razjasnili sve nove oblike tjelovježbe prije nego što ih uključite u redovitu rutinu vašeg psa. A, ako ništa drugo ne uspije, šetač pasa može biti dobra investicija.

Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi do potrebe za WC-om!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije