Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALFATERAPIJA

Dupini terapeutski djeluju i na autističnu i hiperaktivnu djecu

plivanje s dupinima
PRESNIMIO Izak Vrtaric / VLM
26.09.2009.
u 14:25

Predivni dupini imaju sposobnost u ljudskom mozgu proizvesti alfa stanje, što znači da je mozak opušteniji i može mnogo lakše primiti informacije.

Sedmogodišnja Ela Šuplika iz Varaždina od rođenja boluje od cerebralne paralize. Osim standardnih terapija nužnih da bi funkcionirala, ovo je ljeto, kao jedino dijete iz Hrvatske, otišla na ukrajinski poluotok Krim, u Jaltu, na alfaterapiju. Plivanje s dupinima djevojčicu je, kaže njezina majka Gordana Vupora-Šuplika, preporodilo.

Blagodati terapije

- Ela je mnogo opuštenija, govori više riječi, ne boji se zvukova iz prirode, poput zvuka automobila, a i ravnoteža joj je mnogo bolja. Otvorenija je prema ljudima i ima više samopouzdanja - kaže Elina majka. Za alfaterapiju u Ukrajini doznala je putem televizije i interneta i njome je oduševljena. Osnivač terapije je Norbert Trompisch, čovjek koji se istraživanjem dupina bavi već dvadesetak godina.

- Dupini imaju sposobnost u ljudskom mozgu proizvesti alfa stanje, što znači da je mozak opušteniji i može mnogo lakše primiti informacije. Takvo je stanje stoga potrebno iskoristiti - kaže G. Šuplika. Akvatorij u kojem se odvija terapija postoji od 2000. godine, bazen u kojem djeca plivaju dubok je šest metara, a osim dupina, u njemu su i dva beluga kita. Upravo zbog životinja voda u bazenu vrlo je hladna, pa su djeca u njemu najviše pola sata. Zbog životinja postoje i pravila ponašanja prije ulaska u bazen, pa tako djeca, primjerice, moraju biti otuširana i čistih ruku. Svako dijete ima svog pomoćnika u bazenu, ali i izvan njega.

- Nakon alfaterapije djeca imaju masažu i fizikalnu terapiju, a Ela je imala i kraniosakralnu terapiju. Inače, molila bih ljude iz Hrvatske koji rade kraniosakralnu terapiju, ako ih uopće ima, da mi se jave, jer ona mnogo znači djeci s cerebralnom paralizom - ističe Elina majka. Roditelji i djeca cijelo vrijeme imaju i psihološku potporu, a neki i logopeda. Svakoga dana od 15.30 do 17.30 sati djeca su boravila u dječjoj integracijskoj skupini, gdje su se družila sama, bez roditelja. Terapija stoji 4800 eura, a cijeli boravak, s putovanjem i smještajem, obitelj Šuplika stajao je oko 8000 eura.

- Od srca sam zahvalna sponzorima koji su nam financijski pomogli. Željela bih da ljudi vide da takav tip terapije ne postoji samo na Floridi nego i u Ukrajini, gdje je sve mnogo bolje organizirano. Sva su djeca dobrodošla, bez obzira na to od čega boluju - kaže majka.

Dodatne informacije

Više o terapiji može se doznati na internetskoj adresi www.dolphinswim.net, odnosno poslati upit na e mail office@dolphinswim.net. Postoji i stranica www.kinderhilfe-dolphin.de, na kojoj se također mogu dobiti informacije o plivanju s dupinima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije