Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Turisti rado dolaze u ovaj kraj: Tu se oduvijek dobro jelo i pilo

Donja Stubica
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
16.04.2024.
u 11:47

Hiže na bregu, terme Jezerčica, povijesna bitka i zagorska kuhinja mamac za turiste

Buna u Stubici traje i dalje, a pitate li domaće do kada će trajati, odgovaraju unisono: "Zauvijek, buni je rok trajanja – neograničen." Turisti rado dolaze u kraj, jer je onima iz metropole blizu, a oduvijek se tu na bregima dobro jelo, pilo i – družilo.

Buna zbog praznih bačvi

– Franjo Tahi nama je kmetovima uzimao što god je mogao i stigao, ali kad je počel praznit podrume, jasno je da smo se pobunili! Prek toga nismo mogli preći! – govori Igor Frajtag (42), novi Matija Gubec, čiji je lik utjelovio u uprizorenju povijesne Bitke kod Stubice.

– Školovao sam se za Matiju Gupca, išao sam i u Osnovnu školu koja nosi njegovo ime, kuća mi je 200 metara udaljena od Gupčeve lipe, a u Zagorju smo ionako oduvijek buntovnici, pa mi ta uloga nije nimalo teška. Gubec navodno nije imal ženu, to se sam razlikujemo – priča Frajtag, novi Gubec, koji u Stubici proizvodi – zagorski džin nazvan "Kajlander", parafraziran iz kultnog filma "Highlander".

Foto: Igor Šoban/Pixsell

– Budući da vitezovima neki put nedostaje kuraža, počeo sam sâm proizvoditi čudesne napitke poput Asterixa, otvorio destileriju Frajtag Fluid, u kojoj proizvodim džin, a za koji ovih dana stižu međunarodne nagrade. Glavni je sastojak, naravno, borovica, ali džin radim i s – lipom. Kad u lipnju procvate Gupčeva lipa, radit ću to piće i s cvjetovima klonovima naše slavne Gupčeve lipe, koja je tu duže od 500 godina i jedini je svjedok bune. Morate znati i da su po nama, Matiji Gupcu i meni, nazvane čak 362 ulice u Hrvatskoj, a gdje su tek trgovi, škole, hoteli... Jedino još poštu po Gupcu nisu nazvali.

Ivan Štefek (44), predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža, koja organizira najveći turistički događaj u kraju, Bitku kod Stubice, nastavlja:

– U Zagorju smo se za Bitku podijelili na kmetove, vitezove, streličare, puškare, imamo i topove, srednjovjekovne puške kukače...

08.04.2024., Donja Stubica - Turisticka patrola i Vecenjakove zvjezdice. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Odijela vitezova itekako su skupa?

– Jeftinije bi nam bilo obući se u kreacije Louis Vuitton ili Balenciaga od glave do pete nego u oklop vitezova. Usto, kad smo bili mlađi, ti su nam metalni oklopi, teški i 35 kilograma, bili taman, a sada nas već tiskaju. Ili su se metalni oklopi stisnuli u pranju ili smo se mi vitezovi od finih zagorskih delicija u struku proširili (smijeh). U Bitci sudjeluju i naše dame, mačuju Duda i Petra, Ivana puca iz topa, kao i Monika, Nikolina, još jedna Petra... Okupili smo se svi iz kraja ne bismo li gostima predstavili našu povijest što god autentičnije znamo.

Što jedu vitezovi?

– Zagorsko! Stubičku pisanicu, štrukle, strepu, ali bez pečenih rebrica nećemo se boriti, ni pod razno! Većinom jedemo meso, a od vegetarijanskog luk – smiju se Stubički vitezovi pa dodaju:

– Terme Jezerčica idealna su destinacija za naše goste, u Hižakovcu "Hiže na bregu" za idiličan odmor. Mnogo je klijeti preuređeno u kuće za odmor, pa turisti mogu vidjeti kako se kod nas živi.

U Društvu je i Mario Tučkar, ugostitelj iz stubičke Donje Podgore, koji je zagorski – princ feferona.

08.04.2024., Donja Stubica - Turisticka patrola i Vecenjakove zvjezdice. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Hudi kokot' i 'chilli džem'

– Pod brendom "Hudi kokot" uzgajam feferone u Parku prirode Medvednice. Ljutih, hudih papričica ubrali smo rukom gotovo 300 tisuća te osmislili prvi hrvatski Chilli džem, za koji su se zainteresirali vrhunski chefovi, a proizvodimo i ulje medvjeđeg luka, sol medvjeđeg luka, pa i pesto od medvjeđeg luka – govori Tučkar.

Prva dama Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica Kornelia Vnučec kaže:

– Gupčeva lipa, dvorac Oršić u kojem je Muzej Seljačke bune, hiža Matije Gupca u Hižakovcu, biciklističke i pješačko-rekreativne staze, to su naši aduti. Imaju turisti itekako što vidjeti u našem kraju, a iz Zagreba mnogi dođu i – biciklom. Blizu smo metropoli, a imamo posebnu, drugačiju priču, koju gostima prenosimo više od pet stoljeća.

Je li i Franjo Tahi pio gemišt?

– Pio je zagorsku belinu! A kad mu je ponestalo, onda je nas napao..., ali to već znate – dodaju Zagorci.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 9

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 10

Održivost 8

Kulturni sadržaji 10

Izletišta 9

Autohtonost 10

Opći dojam 8

Ukupno 91

1. Donja Stubica 91

2. Sveti Ivan Zelina 86

Ivanec

Mursko Središće

Lipik

Brodski Stupnik

Čazma

Otok

Bilje

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije