Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanske kalorije

Djeca za Božić pojedu 6000 kalorija i u dane blagdana dobiju 5 kilograma

djed mraz
Reuters
17.12.2009.
u 18:33

Prosječan božićni obrok sa svim prilozima i slatkišima ima i do 6000 kalorija. Preporučena doza za petogodišnje dijete iznosi, inače, 1550 kalorija.

Bez djedice u crvenom odijelu, s bijelom bradom i vrećom punom darova Božića jednostavno više - nema. I to je tako već desetljećima. U vrijeme kad se sve drugo promijenilo, djedica je još uvijek isti i još uvijek ima isti, prepoznatljivi, povelik trbuščić. Ili kako bismo to modernim rječnikom rekli, pretio je. Osim toga, djedica često, uz lulu koja mu je ponekad u ustima, na raznim slikama pijucka viski. A znamo da kasnije upravlja saonicama. Sa Sveučilišta Monash u Australiji upozoravaju, sve u svemu, da Djed Mraz i nije uzor kakav bi trebao biti..

Ne dajte alkohol djeci

Dok za vožnju u pijanom stanju nismo sigurni, ostaje problem Djeda - uzora koji se očito obilno najeo odojka, francuske salate i božićnih kolačića.

Istraživanja, naime, pokazuju da djeca na Božić ponekad konzumiraju i četiri puta više kalorija nego inače. Prosječan božićni obrok sa svim prilozima i slatkišima ima i do 6000 kalorija. Preporučena doza za petogodišnje dijete iznosi, inače, 1550 kalorija. Ovakva prehrana tijekom blagdana, a vjerojatno i nekoliko dana prije i kasnije, može dovesti do viška kilograma koji će ostati i dugo nakon što raskitite bor.

Američki stručnjaci za prehranu upozoravaju da je ovakva prehrana tijekom blagdana prilično opasna te da bi roditelji trebali više pozornosti posvetiti djeci i spriječiti njihovo prejedanje.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju i da djeci mlađoj od 15 godina ne treba uopće davati alkohol. Iako roditelji djeci često za praznike dopuste ili čak ponude koju čašu vina ili šampanjca, uglavnom radi slavlja, pod pretpostavkom da će im “zabranjeno voće” biti još slađe, istraživanja pokazuju da djeca koja se ranije priviknu na alkohol imaju kasnije u životu problema s alkoholom.

Dakle, roditelji, riskirajući da vas proglase Grinčem, pripazite na prehranu svoje djece tijekom blagdana i sjetite se da stručnjaci poručuju da je to za dobrobit djece.

Ne jedite kad niste gladni

Iako je Božić, baš kao i bez bucmastog djedice, nezamisliv bez stola prepunog raznih poslastica, pokušajte pripaziti na prehranu. Koliko god to komplicirano zvučalo, stvar je jednostavna - nemojte jesti ni piti kad za to ne osjećate potrebu, niti previše “nutkati” djeci. Već provođenjem ovog plana u djelo, uvelike ćete pomoći svom i organizmu svog djeteta.

I, sjetite se, stručnjaci kažu da je Djedov trbuščić simpatičan samo na njemu.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
21:40 17.12.2009.

Prežderavati se je grijeh, ali običaj je da se na Božić najviše griješi.

Avatar kos
kos
21:18 17.12.2009.

njihova da ali naša jok, ni grama..

Avatar icka79
icka79
00:26 18.12.2009.

Sumnjam da se to odnosi na Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije