Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan vegana

Dijabetes, astma i anemija zaobilaze male vegetarijance

hrana
AFP
30.10.2009.
u 18:10

Raznovrsna, cjelovita veganska prehrana priskrbit će sve hranjive tvari koje tijelo traži tijekom trudnoće, dojenja, djetinjstva i puberteta pa sve do odrasle dobi.

Osim što se obilježava kao blagdan Svi sveti, 1. studenog je i Svjetski veganski dan. Zagovornici veganskog načina života često ističu da je osnovna zabluda učiti djecu kako “moraju jesti životinjsko meso i mliječne proizvode da bi izrasla jaka i zdrava”. Vegani tvrde kako djeca koja se odgajaju da ne konzumiraju životinjske proizvode, među kojima su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, mogu dobiti sve esencijalne nutrijente za pravilan razvoj iz biljnih izvora. “Djeci ne samo što nisu potrebni životinjski proizvodi nego im je i mnogo bolje bez njih”, kažu vegani.

Mnoga djeca othranjena na tradicionalnoj prehrani punoj kolesterola i rafiniranih masnoća pokazuju simptome srčanih bolesti, najčešćega uzroka smrti odraslih, već pri polasku u prvi razred. Jedna je epidemiološka studija otkrila znatne količine kolesterola i masti u arterijama u većine djece mlađe od pet godina. Djeca koja se hrane kao vegani mogu se zaštititi od takvih rizika. Za njih je mnogo manje vjerojatno da će u djetinjstvu oboljeti od bolesti kao što su astma, anemija uzrokovana nedostatkom željeza te dijabetesa i manje su podložna infekcijama uha i kolikama.

Veganski način prehrane ima i drugih prednosti: vegani su zaštićeni od E. coli, smrtonosne bakterije zbog koje se samo u SAD-u svake godine pojavi više od 20.000 infekcija iz zaraženoga mesa.

Veganska prehrana čini dobro i u trudnoći jer pozitivno djeluje na majku i dijete. U trudnoći bez obzira na vrstu prehrane treba posebno paziti da je prehrana zdrava i uravnotežena i vegetarijanstvo ne smije biti izgovor za rigorozne dijete u kojima nedostaju osnovne namirnice.

Raznovrsna, cjelovita veganska prehrana priskrbit će sve hranjive tvari koje tijelo traži tijekom trudnoće, dojenja, djetinjstva i puberteta pa sve do odrasle dobi. Više je istraživanja pokazalo da žene vegani imaju zdrave trudnoće i da su im djeca u prosjeku naprednija. Tisuće zdrave djece odgojene na ovoj prehrani – ističu vegani – mogu očekivati natprosječno zdravlje u odrasloj dobi.

Ključne riječi

Komentara 1

IK
ime korisnicko
18:28 30.10.2009.

Sigurno da je veganska prehrana zdravija od tzv. tradicionalne. Medjutim, siguran sam da je prehrana koja uz povrce ukljucuje do 100 g mesa ili ribe dnevno nekoliko dana u tjednu i npr jogurt je jos zdravija. I pommes frites (przen u ulju) i majoneza je veganska hrana, ali to je znaci da je zdrava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije