Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Danas je Bijela nedjelja: Znate li zašto se tako zove?

Ilustracija
Patrik Macek/PIXSELL
07.04.2024.
u 07:00

Bijela nedjelja još se naziva Mladi ili Mali Uskrs.

Prva nedjelja poslije Uskrsa zove se Bijela nedjelja. Ovaj naziv dolazi od bijelih haljina koje su odrasli novokrštenici oblačili kod uskrsnog bdjenja, tj. na Veliku subotu kada bi bili kršteni. Oni bi te haljine nosili tjedan dana nakon Uskrsa te bi ih skinuli iduću nedjelju, piše Hrvatska katolička misija Köln. 

Tako bi svi znali tko je kršten i tko je postao kršćanin. Ova praksa prakticirale se u prva tri stoljeća kad su se krstili samo odrasli ljudi. Kada su se počela krstiti djeca ta je praksa polako nestala. 

VEZANI ČLANCI: 

Ali, i danas djeca prilikom krštenja nose bijele haljine simbol prijašnje tradicije. Bijela nedjelja još se naziva Mladi ili Mali Uskrs.

Nasmijala cijelu crkvu na prvoj pričesti, svećenik nije znao kako da je zaustavi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:34 07.04.2024.

svaki dan moramo pisati nešto o crkvi jer to je najvažnije za dnevni tisak. Nadam se da i dnevni sastanak rtedakcije počinje molitvom krunice. Gospodin s vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije