Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sami protiv sebe: 40-godišnje istraživanje na 19.000 muškaraca o štetnosti duhana i pića

Cigarete i alkohol odnijet će vam i do 15 godina života

rourke
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
18.09.2009.
u 19:28

Muškarac koji puši i ne želi ili ne uspije odustati, te ne kontrolira svoj krvni tlak i kolesterol (kad je potrebno) žrtvuje deset ili čak 15 godina svog života.

Liječnici su prvi put kvantitativno i vrlo zorno prikazali učinke triju glavnih ubojica muškaraca u srednjim godinama: pušenja, visokoga krvnog tlaka i povišenog kolesterola.

Muškarac koji puši i ne želi ili ne uspije odustati, te ne kontrolira svoj krvni tlak i kolesterol (kad je potrebno) žrtvuje deset ili čak 15 godina svog života.

Najzdraviji 85 godina

Rezultati su to 40-godišnje studije koja je obuhvatila 19.000 građana, a započela je u kasnim šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Pokazalo se da muškarci koji dođu u dob od 50 godina, a imaju sva tri opisana čimbenika rizika, žive prosječno 73 godine, dok oni bez tih faktora u prosjeku dosegnu 83 godine.

Ako su uključeni drugi rizici, kao što su šećerna bolest i debljina, prva skupina doživi svega 70 godina, a druga, ako nema ni te rizike, čak 85 godina života!

Prof. Peter Weissberg, medicinski ravnatelj britanske srčane zaklade, koja je pomagala istraživanje objavljeno u uglednom stručnom časopisu British Medical Journalu, rekao je:

"Ova važna studija ističe opasne učinke pušenja, visokog tlaka i kolesterola te ilustrira kako ta tri rizična čimbenika u srednjim godinama mogu ograničiti očekivano trajanje života".

Profesor Weissberg dodao je kako je dobra novost da svi možemo promijeniti svoj život i nakon 50. i pomoći si da živimo zdravije i dulje, prije svega sprečavajući pojavu bolesti srca i krvnih žila.

Inače, u Velikoj Britaniji objavljeno je i to da četvrtina liječnika opće prakse nije odgovarajuće liječila povišeni kolesterol svojih pacijenata niti im je propisala odgovarajuću terapiju.

Traže se i rješenja kako bi se liječnike i novčano stimuliralo da bolje ispitaju ima li njihov bolesnik srčanih problema jer se pokazalo da kod mnogih oni uopće nisu prepoznati.

Loš rad liječnika

Istraživači su analizirali rad 8300 liječnika primarne zdravstvene zaštite i zaključeno je da su potrebna dodatna poboljšanja u radu liječnika i cijelom sustavu.

Također, previše liječnika opće prakse propisivalo je skupe lijekove statine poznatih proizvođača, iako su dostupni bili i oni jednako dobri, ali jeftiniji.

Tako se moglo uštedjeti 62,5 milijuna funti.

Osim toga, obiteljski doktori ne čine dovoljno u otkrivanju kardiovaskularnih bolesti i oklijevaju davati nadomjestke nikotina pušačima.

Tri najveće ubojice sredovječnih muškaraca

Pušenje je dokazano štetno za oba spola, ali budući da još uvijek puši više muškaraca nego žena, oni su izloženiji pogubnih učincima duhana. Pušenje pogoduje pojavi mnogih teških bolesti, primjerice vrlo učestalom raku pluća.

Prekomjerno pijenje, doduše, ne ugrožava izravno druge u okolici, poput pušenja, ali alkoholičari na drugi način upropaštavaju sebe i bližnje. Na žalost, danas pije sve više mladih.

Brz ritam života, cjelodnevni rad, samački život, nedovoljne mogućnosti zdrave prehrane izvan kuće... Sve su to razlozi zbog kojih se prosječan urbani čovjek hrani prilično nezdravo.

Ključne riječi

Komentara 2

BL
Blackwater
03:01 19.09.2009.

A koliko mi je HDZ odnio godina života???

DO
doktorica
08:05 19.09.2009.

Točno,plus stresovi koje imamo živeći u državi u kojoj se ne cijene moralne vrijednosti nego lopovluk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije