Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Brinu vas visoki računi? Ovo su sitnice s kojima ih možete smanjiti, kaže stručnjakinja

kasica prasica
Pixabay.com
12.10.2022.
u 15:30

Struja je najjeftinija od 21 do 7 h, odnosno od 22 do 7 h u ljetno doba pa je tada najbolje paliti perilicu za veš i za posuđe.

U vremenu kad cijela Europa strahuje od nestašice plina i raste cijena električne energije, mnogi stručnjaci savjetuju kako je potrošiti što manje, a bez drastičnih odricanja i velikih promjena životnog stila i navika. Tako je i britanska stručnjakinja za potrošače Alice Beer za portal Express podijelila par praktičnih savjeta s kojima, tvrdi, svako kućanstvo može i značajno uštedjeti.

 

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

kasica prasica
1/6

Govoreći o energetskoj učinkovitosti uređaja koji se u domaćinstvu najčešće koriste; kao što su perilice rublja i suđa, Beer kaže kako ih se nikada ne bi trebalo paliti napola pune.

"Jedna puna perilica troši, naravno, duplo manje od dvije poluprazne", podsjetila je, no ne savjetuje da se itko odriče njene pogodnosti jer je pranje suđa u perilici još uvijek jeftinije od ručnog s kojim se pak rasipa i previše vode.

- Ako koristite npr. kuhalo za vodu, pazite da kuhate samo onoliko vode koliko vam je potrebno - dodaje Beer.

Osim toga, ona savjetuje i da, kad je to moguće, umjesto peći i štednjaka koristite mikrovalnu pećnicu, što je mnogo jeftinija varijanta.

“Svi bismo trebali razmisliti i o vremenu paljenja kućanskih uređaja", kaže, a budući da se u zimsko doba niža tarifa struje obračunava od 21 sat, najbolje ih je paliti iza devet navečer.

Inače, u Hrvatskoj je, piše na svojim stranicama HEP, struja trenutno najjeftinija od 21 h do 7 ujutro, odnosno od 22 do 7 h u ljetno doba. 

- Uvedite pravilo da suđericu palite iza 21, odnosno 22 h - savjetuje stručnjakinja. 

 Isto tako, kaže, kada se počnete grijati, bez obzira grijete li se s plinom, strujom ili drvima, nema potrebe da dom previše zagrijavate.

"U prosijeku jedna od pet osoba grijanje pali na 22°C, što je pretjerano, a i nezdravo", kaže Beer i preporučuje da se termostati zimi podese na cca. 18°C. 

- Ako se grijete na struju i svoje radijatore smanjite za samo jedan stupanj, uštedjeti ćete nekoliko stotina kuna godišnje - poručila je. "Nije mnogo, ali je početak..."

Očistite masnoću iz pećnice: Trebaju vam samo dva proizvoda koja sigurno imate kod kuće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije