Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakao celijakičara

Bezglutenska hrana mora biti pomno provjerena

rajcica
Photos.com
12.06.2011.
u 13:35

Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva

Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva. Sve je više djece s tom bolesti te intolerantnih na gluten u kojih bi se mogla razviti ta bolest. Prema nalazima istraživanja Massachusetts General Hospital u Bostonu ljudi rođeni između proljeća i ljeta, od ožujka do kolovoza, u sezoni alergija, imaju predispoziciju da obole.

Bolesnici trebaju posebnu hranu, bez najmanjeg traga glutena, a ona je vrlo skupa. Liječnici prepisuju do 10 kilograma bezglutenskog brašna na mjesec, no to je malo. Među proizvođačima je bezglutenske hrane dostupne na hrvatskom tržištu i Schar, no ti su proizvodi poprilično skupi. Proizvođači iz istočne Europe nude bezglutenske proizvode koji imaju 0,03 posto glutena, ali oni su opasni jer mogu izazvati reakciju kod oboljelih.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
17:52 12.06.2011.

čemu pretjerivati s ovom izuzetni rijetkom bolešću? čemu nas zasipaju člancima o tome?

LO
lojtra
19:10 12.06.2011.

Sačuvaj me bože ravne EU banane i bezglutenske hrane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije