Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef oporbe

Karamarko: Neka bude onako kako to Vukovarci žele

kara (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.10.2013.
u 12:42

Naš stav je da podržavamo vukovarske stradalnike, patnike, ljude koji su emotivno zainteresirani da se ne dogodi ono što se upravo događa, a to je nasilno postavljanje ćirilićnih natpisa, kaže Karamarko

 - Neka Vukovar bude onakav kako odluče Vukovarci, komentirao je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko vukovarsku borbu protiv postavljanja dvojezičnih ploči. Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Ivana Penave da "netko zaziva krv, a to je Zoran Milanović", Karamarko je rekao da vjeruje da je Penava karikirao te da je od njega čuo da je ta izjava izvučena iz konteksta.

- Naravno, ne daj Bože da poteče krv jer nema razloga da poteče krv, mi bismo voljeli da se napokon problem Vukovara riješi na pravi način, a to je da se poštuje zakon. A poštovati zakon znači uvažiti članak 8, ja stalno o tome pričam, ali prije dijaloga tražimo da se svi skupa izjasnimo što točno znači taj članak 8 koji jasno kaže da se ne može nešto implementirati ako ne doprinosi daljnjem razvoju i boljem dijalogu između većinskog naroda i nacionalne manjine. Ako je on sve suprotno tome, zakon se ne može primjeniti, ne može sve ići selektivno – tvrdi Karamarko te dodaje da bi volio da Vlada bude fleksibilna i da uspiju pregovori sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara.

- Naš stav je da podržavamo Vukovarske stradalnike, patnike, ljude koji su emotivno zainteresirani da se ne dogodi ono što se upravo događa, a to je nasilno postavljanje ćirilićnih natpisa. Opasno je i da se metodom koncetričnih krugova počelo po cijeloj RH skidati dvojezične table. Tražimo od Vlade da se napokon uozbilji i riješi taj problem u Vukovaru, osuđujemo skidanje dvojezičnih tabli po Hrvatskoj, ali Vukovar je tu specifična sredina – smatra Karamarko. U stranci će se, dodaje, još dogovoriti što misle o zahtjevu Stožera da se referendumom građani izjasne treba li Vukovar biti mjesto posebnog pijeteta, no u pravilu HDZ podržava ono što Vukovarci žele.

- Moramo poštivati njihove želje, apeliram na njihove sugrađane srpske nacionalnosti koji žive tamo u Vukovaru i koji svi skupa imaju zajedničke probleme teške gospodarske situacije i nezaposlenosti, da podrže svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti i shvate što ih doista boli i što ih smeta. Molim da se ima osjećaja za ono što Vukovarci osjećaju i da se prestane s postavljanjem tih ploča u Vukovaru. Mi ćemo podržavati Vukovarce, neka Vukovar bude onakav kako odluče Vukovarci – poručio je predsjednik HDZ-a.

Komentirao je i pokretanje postupka Ustavnih promjena o kojima se danas raspravlja u Saboru.

- SDP opet igra jednu od svojih naivnih igara i igrica, kao što je igrao s Europskom komisijom koju je pokušao prevariti, kao što je igrao s Njemačkom koju je pokušao prevariti, tako sad pokušava prevariti s ovom formulacijom o nezastrjevanju svih teških zločina. Mi smo isto apsolutno za to, međutim, osim tih specifikacija teških zločina, mi želimo da se specificira i jasno kaže nešto o državnom teroru bivše Jugoslavije. Različita su ubojstva, teška ubojstva za koju su, nakon što bi ih izvršili u Jugoslaviji u organizaciji Saveza komunista, izvršitelji obično bili nagrađivani, unapređivani, dobivali su poslovne prostore, zlatne satove s posvetama svojih nadređenih itd. od ostalih teških zločina – pojašnjava Karamarko stav HDZ-a. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić spominjao je zločin iz 1953. gdje je netko ubio dvoje djece, nastavlja Karamarko, i HDZ u tom slučaju apsolutno podržava nezastarjevanje takvog zločina.

No mi želimo kroz svoju formulaciju gdje izdvajamo zločine ubojstva 69 političkih emigranata, u konačnici može mo razgovarati i o ljudima koji su pobijeni na Golom otoku, i želimo da se to specificira i da to uskladimo s rezolucijama EU koja je davno razriješila komunističke zločine, s Deklaracijom Hrvatskog sabora iz 2006. godine, tu želimo biti precizni – naglašava predsjednik HDZ-a koji smatra da je neozbiljno Ustav mijenjati svaki čas, jer je to neozbiljno i čini nas neozbiljnom državom.

- Svaki čas ćemo mi kad se sjeti Milanović i društvo mijenjati Ustav. Imamo 754 tisuće potpisa građana koji traže da se raspiše referendum da bi se u Ustav stavila definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Ako ćemo se svi složiti da mijenjamo Ustav, a mi se nećemo složiti da se mijenja Ustav ako ne pristanu na ove uvjete, idemo pričekati da se provede taj referendum da i taj dio unesemo u Ustav. Ako dođe do te promjene Ustava, bilo bi dobro da jednim Ustavnim zakonom kažemo da se ta definicija promjene Ustava ne odnosi na slučajeve koji su u tijeku i koji su obuhvaćeni europskim uhidbenim nalogom. Nudimo Vladi da se izvuče i da bude vjerodostojna i da kaže pred Europom, mi ne radimo ove Ustavne promjene da bi zaštitili jednog čovjeka – zaključio je Tomislav Karamarko.

>> 'Skidanje dvojezičnih ploča narušava ugled Hrvatske'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije