navigacija Leteći reporter 42
CodeAcross

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

Foto: Jakov Novak/VLM

U povodu međunarodnog dana javnih podataka koji se obilježava danas, diljem svijeta su organizirane radionice i predavanja na temu dostupnosti podataka putem tehnologije pod nazivom CodeAcross. Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

-Cilj programa je približiti građanima ideju da podaci lokalnih i nacionalnih uprava, vlade i javnih ustanova moraju biti dostupni javnosti na uvid da može pratiti što oni rade, da možemo reagirati na to i da na temelju njih možemo djelovati unutar zajednice.- objašnjava cilj programa Bojan Opačak, jedan od organizatora. Prvi dio programa, koji se odvijao jučer u prostorijama Chilloutke, Ilica 15, bio je namjenjen panel diskusiji o otvorenosti podataka u Hrvatskoj na kojoj su, osim članova udruga, sudjelovali i Mihael Bronić iz Instituta za javne financije, Igor Vidački iz Ureda za udruge Vlade RH, te Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave.

-O samoj tehnologiji otvorenih podataka mi ovdje još učimo, ali ono što je jasno jest da tamo gdje su u primjeni ima jako velike koristi, ne samo za tijela javne vlasti koje time sebi olakšavaju posao, nego i za građane koji imaju brži pristup točnim informacijama i na temelju toga mogu poboljšati vlastite živote i djelovati u procesima političke participacije i donošenja odluka. Najbanalniji primjer toga su ekrani na tramvajskim stanicama na kojima piše za koliko dolazi sljedeće vozilo -objašnjava Jelena Berković iz GONG-a.

Danas je program nastavljen hackatonom, odnosno okupljanjem programera, dizajnera i aktivista kako bi ad hoc razvili aplikacije za različite registre podataka, izrade vizualizacija za gradski proračun ili za identificiranje gradske imovine. Aplikacije će biti objavljene na internetu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (5 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

5
Registracija
 • Croasan Croasan

  23.02.2014 u 12:39h

  Dajte onda povodom dana (međunarodnog) javnih podataka obznanite dali je broj od 50.829 raznih udruga u Hrvatskoj ostao do danas isti ili se možda povećao .
  4 100% 0
 • poslovni poslovni

  22.02.2014 u 21:01h

  Trla baba lan...
  3 75% 1
 • burza burza

  04.03.2014 u 12:16h

  Dan ovog dan onog izmisljaju razne dane i razne bezvezne udruge samo da izvlace novac od drzave i da kao nesto rade a nama sve gore i gore
  1 100% 0
 • burza burza

  04.03.2014 u 12:16h

  Dan ovog dan onog izmisljaju razne dane i razne bezvezne udruge samo da izvlace novac od drzave i da kao nesto rade a nama sve gore i gore
  1 100% 0
 • chaos chaos

  24.02.2014 u 14:31h

  50839 trenutni je broj udruga do kojeg može doći i osoba ispod prosječne inteligencije, ali otvoreni podaci nisu ni izbliza ovakve trivijalne brojke. Otvoreni podaci bili bi npr. proračuni tih udruga u standardnom formatu koji je čitljiv računalu, na standardnom i javnosti poznatom mjestu za preuzeti. Standardni format ovdje ne znači skenirani papirnati dokument zapakiranu PDF kako je to uobičajena praksa.
  0 0% 0
 • golub golub

  23.02.2014 u 15:05h

  Ovo je dobro da sveki građanin može vidjeti za koliko i na koji način ga njegova država opljačkala.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare