Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETEĆA HITNA

MUP-ov helikopter u akciji: Pogledajte vježbu zbrinjavanja ozlijeđenih na autocesti

helikopter
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
24.09.2014.
u 16:51

Za brzu intervenciju i brigu o ozlijeđenima na autocestama od danas će se brinuti i helikopter MUP-a

Dva sudarena automobila danas su stajala nasred autoceste A11. Nekoliko metara iza njih, s upaljenim rotacijskim svjetlima, policijsko vozilo priječilo je put koloni osobnih automobila dok se osoblje hitne pomoći opušteno šetalo oko sudarenih vozila.

Naime u njima nije bilo ljudi, kao ni u koloni. Cijela je prometnica zapravo bila pusta. Na neotvorenoj dionici autoceste u smjeru Siska nije se dogodila teška prometna nesreća već se odvijala vježba Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Ministarstva unutarnjih poslova o prijevozu ozlijeđenih osoba helikopterom MUP-a.

– Na 1200 kilometara autocesta ove je sezone bilo 367 prometnih nesreća. Od toga je bilo 20 poginulih, 77 teško stradalih osoba i 320 lakše. To su velike brojke o kojima smo morali početi voditi brigu – objasnila je Maja Grba Bujević, ravnateljica HZHM-a.

Helikopter će se koristiti u slučajevima kada u blizini nesreće nema adekvatnih bolnica. Smješten je u Lučkom, a u Zagrebu ga može primiti jedino KBC Dubrava.

>>U boj u boj s japanskim naglaskom odzvanjao oktogonom

>>Bandić napao novinarku: Ja određujem na koja ću pitanja odgovoriti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentara 3

Avatar Alfons_x
Alfons_x
18:07 28.09.2014.

Ovaj helikopter koji još nije spasio nikoga je, iako polovan plaćen kao dva nova helikoptera. Članak je valjda pokušaj pravdanja "investicije". Dakako isti posao kojemu je ovaj helikopter namijenjen, već godinama obavljaju stare dobre Mi8 koje su prevezle tisuće pacijenata, bilo je čak i situacija poroda iznad mora, i brojnih drugih akcija---pa ipak bravo za nabavu u kojoj je po tko zna koji put netko omastio brk...

VI
Vito
08:12 25.09.2014.

Takvi helikopteri se i opremaju kao vozila hitne pomoći po Europi _________ Da smo i dalje milicijska država dokaz je i ovo što država nabavlja policiji helikoptere a pomaganje u nesrećama, a ne helikotere hitnoj pomoći i bolnicama za prijevoz bolesnika sigurnijim i najmanje tri puta bržim prijevozom - zrakom ___________ Deset takvih helikoptera ministarstvu zdravlja i Hrvatska je "pokrivena" brzom i učinkovitom medicinskom pomoći ________ Samo b u (ju) dale mogu i razmišljati o troškovima takvog priejvoza _________ Ne računaju koliko je jeftinije prevesti bolesnika, nastradalog, zrakom za pola sata u usporedbi vožnjom cestom od nekoliko sati ____________ Uz to, policija bi morala imati i medicinsko osoblje kako bi "obradila" unesrećene tijekom prijevoza, što znači da prvo moraju "pokupiti" doktora i medicinsku sestru negdje iz zdravstvene ustanove, znači čekati da dođu do helidroma ___________ helikopter koji je namjenjen medicinskim potrebama bio bi spreman odmah sa svom potrebnom ekipom, znači puno brži i profesionalniji ____________ Da ne pišem i o HGSS-u koji bi mogao koristiti jeftinije helikoptere od ruskih, davno zastarjelih i nezgrapnih za spašavanje u planinama

Avatar nijeminišta
nijeminišta
12:43 28.09.2014.

fascinantno - helikopter se spustio na autoput!!! policija je napokon uspjela shvatiti čemu služe helikopteri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije