Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragični prizori iz Kravarskog

Moraju iskapati tijela zbog klizišta

17.09.2014., Kravarsko - Usljed obilnih kisa na mjesnom groblju u Kravarskom doslo je do pomicanja tla i velikog klizista koje je mnoge grobove unistilo, a grobnice su pomaknute i desetak metara.   Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
18.09.2014.
u 09:00

Obilne padaline uzrok su šteta u okolici općine. U dva je dana na groblju je otklizalo 250 grobova, šteta je veća od milijun kuna.

Grobovi mještana pomaknuli su se i za nekoliko metara. Upozorenje o oštećenom kolniku stoji na ulazu u općinu i naselje Kravarsko pokraj Velike Gorice – indikator nevolja u koje tamošnje stanovništvo doslovno klizi još od veljače ove godine.

Uznemireni

Popucana cesta vodi do središta naselja od petstotinjak stanovnika nad kojim stoji župna crkva i pripojeno joj groblje. Upravo je groblje pretrpjelo najviše štete prouzročene obilnim padalinama koje su kroz godinu pogodile to područje. U veljači je zbog nastalih klizišta oštećeno 50 grobnih mjesta, a u posljednja se dva dana taj broj povećao za dodatnih dvjesto pedeset kišom oskvrnutih grobova.

– Stanovništvo je uznemireno. Zaključili smo natječaj i projekt sanacije u veljači pomaknutih grobnih mjesta, a sada ćemo morati širiti projekt i za nova oštećenja. Procijenjeni su troškovi milijun i dvjesto tisuća kuna, a morat ćemo vjerojatno ekshumirati preminule kako bismo to izvršili – objašnjava nam načelnik općine Vlado Kolarec.

Spomenuti troškovi neće pokrivati i obnovu oštećenih nadgrobnih spomenika. Njih će snositi građani. Na nekada pitoresknom groblju sada dolaze provjeriti koliko je zemlja pomakla posljednja prebivališta najbližih. 
– Oko tetkina groba nastale su pukotine, vidljive su i na muževu, bojim se da će se početi micati ako se vrijeme ne popravi. Nedavno sam uložila u uređenje, a sada ću opet morati dizati kredit za obnovu. Ovo nam nije trebalo – govori nam Štefica Sorić dok provjerava stanje grobnica članova obitelji.


Evakuacija stanovnika

Uz ono na groblju, na području Kravarskog posljednjih je dana nastalo još devet klizišta. Petnaest županijskih cesta oštećeno je, sedamdesetak vinograda i zemljišta, nekoliko državnih cesta... pet obitelji se zbog klizišta moralo evakuirati iz domova u ulici Gajevo. Neki su članovi ipak ostali zaštititi koliko se može.

–Još početkom godine, nakon prvih proklizavanja, nabavili smo betonske plombe kojima smo htjeli osigurati zemlju, no da bismo ih postavili treba nam barem 15 dana suhog vremena da se zemlja ustabili. To dosad nismo imali. Sve je propalo za dva metra, nove stepenice, prilazna cesta, bunar. Zemljište se ne može spasiti, jedino još kuća ako je moguće – govori nam Ivan Budojević dok postavlja drvene plombe nekoliko metara od kuće, jedine preostale okućnice koju ima.

Susjedi su mu otišli u Zagreb, ne planiraju se vratiti. 
Županija je proglasila elementarnu nepogodu te će općini donirati 600.000 kuna. Iako su zahtjevi za proglašenjem nepogode poslani Vladi još u ožujku, u općini nisu dobili odgovor. Bez barem sedam dana lijepog vremena ne može se krenuti u sanaciju štete koja se procjenjuje na 20 milijuna kuna. Novac koji, kaže Kolarec, općina Kravarsko jednostavno nema...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije