Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukacija i zabava

Kroz cijeli grad pratili tragove, rješavali zagonetke i tražili blago

Igre
Foto: Privatni arhiv
1/4
11.02.2015.
u 15:00

Za potrebe igre kreatorice su napravile lažne web-stranice, izgubljene Šimićeve pjesme, postavljale su tragove po gradu...

Što sve treba proći pripravnik kako bi postao špijun tajne organizacije na čijem je čelu Marija Jurić Zagorka? Ako je pitati Ivanu Delač i Vesnu Kurilić, jako puno zabave.

Dobro i za učenje

Školska psihologinja i književnica odlučile su svoju strast prema igrama pretvoriti u turističko-edukativni program Astra putem kojeg sudionici, ako ga žele završiti, moraju učiti o Zagrebu, književnosti i vlastitim sposobnostima.

– Live Action Role Playing (LARP) je igra uloga koja kombinira elemente psihodrame i improvizacijskog kazališta bez publike. Diljem svijeta ljudi igraju LARP s likovima iz videoigara, filmova i stripova, no mi smo se odlučile napraviti jedan u kojem sudionici uče o našim književnicima, Mariji Jurić Zagorki, Ivani Brlić Mažuranić i Antunu Branku Šimiću – kaže Ivana Delač.

Zagonetke vezane uz književnike 12 je dana rješavalo 28 sudionika. Lovili su blaga diljem Zagreba, čitali dokumente, gledali videosvjedočanstva, razgovarali sa stručnjacima i otkrivali tko je među njima dvostruki špijun kako bi pristupili tajnoj agenciji Astra i otkrili tko stoji iza nje.

Opsežne pripreme

Za pripremu je Ivani Delač i Vesni Kurilić trebalo osam mjeseci, od izrada lažnih web-stranica i videomaterijala do pisanja izgubljenih Šimićevih pjesama i postavljanja tragova po gradu. Prijatelji su im glumili doušnike i sugovornike, a u igri su sudjelovali i djelatnici Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, Bookse i Arkadije kao izvori za sudionike.

– Želja nam je kroz igru omogućiti učenje o književnosti i Zagrebu. Svaki sudionik morao je koristiti vještine i znanja iz stvarnog života – kaže Ivana.

Igra koju su završili prije desetak dana bila je prva u nizu, a sličan program pripremaju u Rijeci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije