Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
773.198 zahtjeva

Najmanje zahtjeva tamo gdje je najviše bespravne gradnje

anita mrak taritaš
Borna Filić/PIXSELL
09.07.2013.
u 12:25

Najveći broj zahtjeva zaprimljen je u Gradu Zagrebu, čak 88 tisuća, a najmanje u Pazinu – točno 1054

Brojka od 773.198 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih građevina iznenadila je sve u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Što ne čudi s obzirom na to da se u trenutku donošenja zakona špekuliralo sa sto tisuća zahtjeva. No, unatoč popriličnom broju zahtjeva ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš tvrdi da će se većina riješiti u roku od dvije godine.

Snimanje stanja

Kako bi to bilo moguće, ona već danas, kaže, kreće u obilazak Hrvatske. Sastat će se sa svim županima, načelnicima općina, gradonačelnicima i vidjeti koliki su im kapaciteti i je li im potrebno više ljudi. Osnovat će se i timovi u Ministarstvu koji će jedinicama lokalne uprave pomagati u rješavanju zahtjeva. Još je nejasno i što se točno krije iza magične brojke 773.198. Koliko je točno zgrada, kuća, a koliko zatvorenih lođa, garaža, produženih terasa...? Detaljna analiza, kaže ministrica, trebala bi biti gotova do jeseni kada će Ministarstvo naručiti snimku cijele zemlje kako bi se realno stanje u prostoru moglo usporediti s podacima iz zahtjeva. Tada će se dobiti i odgovor na pitanje kako je moguće da je u Kaštelima primljeno 6103 zahtjeva za legalizaciju iako se špekuliralo o znatno većem broju bespravnih građevina. Slično je i sa Šibensko-kninskom županijom koja je primila svega 15.124 zahtjeva za legalizaciju.

Provjera mjeritelja

Zbog svih tih brojnih pitanja teško je reći i koliko će se novca “sliti” u državni proračun i jedinice lokalne samouprave legalizacijom. Ono što je trenutačno sigurno je da je samo na biljezima država zaradila 56 milijuna kuna. A i svi koji su obavljali legalizacije morali su imati svoj ured, platiti uredno porez, izdavati račune što će se, kaže A. Mrak Taritaš, također provjeravati.

Zarađeno od legalizacije gradovi i općine trošit će za asfaltiranje ulica, postavljanje javne rasvjete...

>> Ministrica graditeljstva u majčino ime zatražila legalizaciju garaže

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije