navigacija 4
Večernjakov kviz

Tko pije najviše kave i odakle je caffetiera?

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Priredila: Tanja Božić

Tko pije najviše kave i odakle je caffetiera?

kava

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Od tri čovjeka, dva piju kavu. Svjetska godišnja potrošnja kave po stanovniku iznosi prosječno 4,8 kg. Prosjek u Europskoj uniji je 5,8 kg, a u Hrvatskoj, prema procjenama, 5,1 kg po stanovniku. Tko su najveći potrošači kave u Europi?

Turci uživaju u piću crne boje. Pijuckaju ga polako kao poslasticu dok razgovaraju s prijateljima. “Ponijet ću malo tog pića sa sobom” - zapisao je talijanski trgovac dok je početkom 17. stoljeća boravio u Turskoj. Prva zrna donio je, vjeruje se, 1615. godine u:

Prvu kavanu u Hrvatskoj otvorio je trgovac Leopold Dun ili Duhn 1748. godine. Osim kave u njoj su se pili čaj i čokolada. Kavu je nabavljao u Nizozemskoj, koja je u to vrijeme prednjačila u trgovini kavom. Kavana se nalazila u:

Popularnost kave među gospodom ljutila je žene. Pokrenule su peticiju 1674. godine te zapisale: “Kava vodi muškarce da trate svoje vrijeme i troše svoj novac sve zbog malo crne, gorke i smrdljive vode”. Tko je najglasnije zagovarao zabranu?

Postoje 73 vrste kavovca, ali se samo dvije vrste kultiviraju. Znate li koje je boje sirovo zrno kavovca kada je dozrelo za berbu?

Svjetska proizvodnja i distribucija zabrinuta je zbog stagnacije tržišta kave. Koja dobna skupina još uvijek pije najviše kave?

Na sportskim natjecanjima kofein je zabranjen kao stimulativno sredstvo, ali samo u većim količinama. Kolika je dopuštena količina kofeina koji toleriraju kod sportaša (miligrama u litru mokraće)?

Mirisne arome kave koriste i parfumerijske kuće. U ženskim mirisima prevladava topla i nježna aroma kave, dok kod muških mirisa do izražaja dolazi:

Caffetiera, omiljena spravica za pripremu kave, izumljena je 1947. godine. Napravljena je od stakla s metalnim klipom u unutarnjem dijelu. Filtar od metalne mrežice se pomoću klipa pritisne na kavu. Izumio ju je:

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!