navigacija 47
Večernjakov kviz

Može li vam policija pretraživati dom bez naloga i svjedoka?

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Koliko znate o Ustavu Republike Hrvatske?

Može li vam policija pretraživati dom bez naloga i svjedoka?

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: Grgur Žučko/pixsell

1. Ustav Republike Hrvatske temeljni je pravni akt s najvišom pravnom snagom u našoj zemlji. Donio ga je Hrvatski sabor 22. prosinca 1990. pa je nazvan Božićnim ustavom. Sadržava 152 članka u deset dijelova, s time da je izvorni tekst imao 142 članka u devet dijelova. Po tome se ubraja u:

2. Oblikovanju ustavnih rješenja najviše su pridonijeli pravni stručnjaci Smiljko Sokol i Vladimir Šeks, a Franjo Tuđman, kao predsjednik Ustavotvorne komisije, izravno je utjecao na temeljna ustavna rješenja. Je li Tuđman autor izvorišnih osnova (preambule)?

3. Ustav je prvi put mijenjan 1997., a posljednji put 2013. kad je, nakon referenduma o braku, članak 62. dopunjen stavkom prema kojemu je brak životna zajednica muškarca i žene. Koliko je promjena doživio Ustav RH?

4. Najbitnija promjena Ustava iz 1997. bila je zabrana udruživanja Republike Hrvatske u savez s drugim državama koji bi mogao dovesti do obnove Jugoslavije. Osim toga, u preambulu je ugrađena pobjeda u Domovinskom ratu, a u nizu članaka naziv Sabor Republike Hrvatske promijenjen je u Hrvatski državni sabor. Koji je danas službeni naziv Sabora?

5. Predsjednici Republike svečanu prisegu polažu na Ustavu Republike Hrvatske koji se čuva u Ustavnom sudu. On služi samo za polaganje prisege, izložen je na posebnom mjestu i može ga vidjeti svaki gost Ustavnog suda. Iz postolja se, dakle, vadi svakih pet godina. Koji je njegov popularni naziv?

6. Hrvatski državljanin ne može biti prognan iz Hrvatske. Ne može biti ni izručen drugoj državi, osim kad je odluka o tome donesena u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Može li mu se oduzeti državljanstvo?

7. Hrvatski Ustav određuje da se sa svakim uhićenikom i osuđenikom mora postupati čovječno. Svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ili osuđen ima, u skladu sa zakonom, pravo na novčanu odštetu. Ima li pravo na javnu ispriku?

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!