navigacija 3
Večernjakov kviz

Koliko znate o pivu

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Priredio: Zoran Vitas

Koliko znate o pivu

pivo, točenje piva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I mi smo dobri u ispijanju piva, ali još ne i najbolji! Kod nas se godišnje popije 81,2 litre piva po stanovniku. No, u kojoj se zemlji popije najviše piva po glavi stanovnika:

U kojoj se zemlji nalazi pivovara Weihenstephan za koju se tvrdi kako je najstarija aktivna pivovara na svijetu, pivo se tamo proizvodi još od 768. godine:

U svijetu ima bezbroj vrsta piva. Svaka zemlja ima neko svoje nacionalno pivo, odnosno ono koje je u toj zemlji najprodavanije. U kojoj bi vam zemlji najčešće mogli ponuditi pivo koje se zove Brahma?

Povijesno, piva su vezana i za samostane, pogotovo za jedan katolički red. Po kojem se to katoličkom monaškom redu nazivaju najcjenjenija svjetska piva?

Osim što ćete na pivskim ambalažama pronaći podatak o količini te postotku alkohola, no tu je i podatak koliko neko pivo ima IBU-a ili International Bittering Units. Što te jedinice označavaju?

Pivo se odlikuje prije svega svojom kompleksnošću. I na nekim reklamama ćete čuti kako pivo ima četiri osnovna sastojka. To je točno, o kojim se sastojcima radi?

Pivo je prije 500 godina u Bavarskoj dobilo i svoj zakon. Kako se točno zove taj pravilnik koji propisuje što točno može ići u pivo?

Korijeni piva sežu u davnu prošlost, pripremali su ga još stanovnici drevne Mezopotamije čak i 5000 godina prije Krista. Kako se zvala božica piva iz tog doba?

I u našim dućanima postoji jako velik izbor piva iz različitih zemalja. Koje je pivo najprodavanije u svijetu?

Postoje mnogi tipovi piva koje je posljednjih nekoliko godina upoznala i hrvatska publika. Koje je pivo tamne boje od ova tri i u nas popularno?

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!