navigacija 47
Domoljubne pjesme

Je li Škorina pjesma 'Ne dirajte mi ravnicu' posvećena Slavoniji?

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Priredio: Žarko Ivković

Je li Škorina pjesma 'Ne dirajte mi ravnicu' posvećena Slavoniji?

Miroslav Škoro

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pjesma Miroslava Škore "Ne dirajte mi ravnicu" jedna je od najizvođenijih domoljubnih pjesama u Domovinskom ratu te je gotovo stekla status himne. Nastala je 1989. u Americi i izvorno se zvala "Ja ću se vratiti". Škoro ju je posvetio:

"Dajem ti srce" jedna je od najljepših pjesama posvećenih Hrvatskoj. Nastala je 1992., a izvodi je pjevačica:

Moral braniteljima i građanima dizala je pjesma „Moja domovina" koju su 1991. napisali i skladali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić. Snimio ju je Hrvatski Band Aid sastavljen od:

Kultna skladba "Mojoj majci" ("Ruža Hrvatska"), koju je Jasenko Houra napisao nakon majčine smrti, pobudila je veliki nacionalni naboj zbog stiha "zadnja ruža hrvatska". Album Prljavog kazališta "Zaustavite Zemlju" s tom pjesmom izišao je:

U najtežim danima rata osobito je popularna bila pjesma "Stop the War in Croatia". U eter je puštena 12. kolovoza 1991. a skladao ju je:

Pjesma "Bože, čuvaj Hrvatsku" objavljena je 1991. i uskoro postala himna HDZ-a. Skladatelj i izvođač je Đani Maršan, a tekst je napisao:

Stihovi A ja neću nišaniti/ i Bogu ću se moliti/ da te mogu promašiti/ ali ću te pogoditi pripadaju domoljubnoj pjesmi Jure Stublića:

Moral hrvatskih branitelja podizala je i "Bojna Čavoglave", prva pjesma Marka Perkovića Thompsona. Prvi je put javno izvedena 31. prosinca 1991. na:

"Gospodine generale" jedna je od najpopularnijih antiratno-domoljubnih pjesama. Napisao ju je Stevo Cvikić, a skladao:

Raselit nas triba, da nas manje ima,/ nisu tu ni bili, tad će reći svima stihovi su pjesme Dražena Žanka "Od stoljeća sedmog". Tekst je napisao:

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!