navigacija 117
160. obljetnica rođenja

Je li genijalni Tesla prihvatio Einsteinovu teoriju relativnosti?

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Priredio: Žarko Ivković

Je li genijalni Tesla prihvatio Einsteinovu teoriju relativnosti?

Nikola Tesla

Foto: Wikimedia Commons, Napoleon Sarony

Nikola Tesla, najveći svjetski izumitelj, rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu pokraj Gospića u obitelji pravoslavnog svećenika. Osim njega, njegovi roditelji Milutin i Georgina imali su i sina Danu te kćeri Angelinu, Milku i Maricu. Prije odlaska na školovanje u Graz, Nikola se školovao u Gospiću i Karlovcu i trebao je postati:

Tesla je zaslužan za nastanak modernog svijeta, za izume kao što su: izmjenična struja, rasvjeta, daljinsko upravljanje, radar, bežični prijenos energije, supravodljivost, svjetski informativni sustav, gromobran, korištenje energije atoma, korištenje X-zraka... Imao je više od:

Genijalni Nikola Tesla održao je u Zagrebu 1892. predavanje o izmjeničnoj struji i rekao: „Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” Je li gradska vlast imala razumijevanja za njegove ideje?

Tesla je iznimno cijenio velikog kipara Ivana Meštrovića te mu je jednom napisao: „Radi našeg potomstva i sveg slavenskog roda želim da poslije moje smrti ostane moja bista od čudotvorne ruke Meštrovića...” Je li mu Meštrović ispunio želju?

Petog siječnja 1943. Tesla je nazvao američko vojno ministarstvo. U kratkom razgovoru znanstvenik je američkoj vojsci ponudio tajne svog superoružja zasnovanog na X-zrakama. Zbunjeni časnik, ne shvaćajući s kime razgovara, rekao mu je:

Tesla je 1937. u New Yorku doživio prometnu nezgodu kad ga je na pločniku udario taksi. Vremešni genijalac, koji je imao 81 godinu, ali je bio u odličnoj fizičkoj kondiciji, izveo je tada salto u zraku. Sa slomljena četiri rebra otišao je:

Iza Tesle ostalo je 60.000 dokumenata zasnovanih na kombinaciji matematike, fizike i filozofije. Smatrao je da je svijet beskonačan kao „svjetlosni eter”, da su svjetlost i prostor jedno te je iz svojih istraživanja eliminirao vrijeme. Je li prihvaćao Einsteinovu teoriju relativnosti?

Tesla je čvrsto vjerovao u reinkarnaciju. Dva dana prije smrti zatvorio se u hotelsku sobu tražeći da ga nitko ne ometa. Kad su direktor hotela i sobarica konačno ušli, zatekli su ga kako leži mrtav ruku prekriženih na grudima i elegantno odjeven. Imao je dvostruki pogreb, kršćanski i:

Veliki znanstvenik umro je 7. siječnja 1943. u 86. godini od posljedica srčanog tromba u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku, u kojoj je proživio posljednjih deset godina. Na vratima sobe 3327 njemu u čast postavljena je spomen-ploča. O kojem je hotelu riječ?

Posmrtni ostaci genija pohranjeni su u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu u urni idealnog sferičnog oblika. Srpska pravoslavna crkva i neki intelektualci pokrenuli su inicijativu da se urna s Teslinim pepelom prenese:

Registracija

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!