navigacija 27
DAN DRŽAVNOSTI

25 pitanja uz jubilarni, 25. rođendan Republike Hrvatske

U ovom kvizu mogu sudjelovati samo registrirani korisnici.

Kad je Hrvatska izgubila socijalistička obilježja i kako je to proslavila? Koliko je ministara prošlo kroz Vladu nacionalnog jedinstva premijera Franje Gregurića? Koja je zemlja prva priznala Hrvatsku, a koja je prva otvorila svoje veleposlanstvo u Zagrebu?

25 pitanja uz jubilarni, 25. rođendan Republike Hrvatske

ban jelačić

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj (nakon 1938.) održani su u dva izborna kruga, 22.-23. travnja i 6.-7. svibnja 1990. U tzv. većinskom izbornom sustavu uvjerljivo je pobijedio HDZ, koji je s 42 posto glasova osvojio 58 posto zastupničkih mjesta. Tko je ostvario drugi najbolji rezultat (26 posto glasova, 30 posto mandata)?

Prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor utemeljen je 30. svibnja 1990. Poslije svečane sjednice održana je veličanstvena proslava na tadašnjem Trgu Republike. Predsjednik Franjo Tuđman položio je kruh, pero i zlatni dukat, kao simbole života, blagostanja, znanja, kulturnog napretka i bogatstva, u zipku koju su blagoslovili kardinal Franjo Kuharić i:

Inačica hrvatske zastave s povijesnim grbom, koja je zamijenila zastavu Socijalističke Republike Hrvatske sa zvijezdom petokrakom, prvi je put službeno istaknuta 25. srpnja 1990. kad je Hrvatska izgubila socijalistička obilježja. Gdje?

Može li se, prema Ustavu, hrvatskom državljaninu oduzeti državljanstvo i može li biti prognan iz Hrvatske?

Na prvom referendumu u Republici Hrvatskoj građani su odlučivali o dva pitanja: može li RH stupiti u savez suverenih država s drugim republikama i ostaje li u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Za suverenost se izjasnilo 93,24 posto, a protiv ostanka u Jugoslaviji bilo je 92,18 posto glasača. Referendum je održan:

U skladu s voljom građana izraženom na referendumu, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH te se taj dan slavi kao Dan državnosti. No odluka je stupila na snagu tek 8. listopada 1991. pa se taj dan slavi kao Dan nezavisnosti. Tko je tražio odgodu razdruživanja Hrvatske od ostalih republika SFRJ?

Hrvatsku kao samostalnu državu prva je priznala Slovenija (već 26. lipnja 1991.), no prva međunarodno priznata država koja je to učinila (19. prosinca 1991.) bila je:

Prva koalicijska vlada u RH bila je Vlada nacionalnog jedinstva, koja je sastavljena zbog ratnih okolnosti. Kad je ponudila autonomiju krajinskim Srbima, prvi ju je iz protesta napustio:

Dvanaest država Europske zajednice Hrvatsku je priznalo zajedno. Bilo je to:

Nakon što je Hrvatska međunarodno priznata, mnoge zemlje počele su otvarati diplomatska predstavništva. Koja je zemlja prva otvorila svoje veleposlanstvo u Zagrebu?

Prvi strani državnik koji je (17. siječnja 1992.) posjetio međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku bio je:

Prvi američki predsjednik koji je posjetio Hrvatsku bio je Richard Nixon. Bilo je to 1970. kad je u sklopu službenog boravka u SFRJ tražio da osim Beograda posjeti i Zagreb. Tada je u Banskim dvorima mimo protokola uzviknuo:

Prva poštanska marka nastala je 1840. u Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj se pojavila već 1850. Prva hrvatska poštanska marka tiskana je 1918. nakon odcjepljenja od Austro-Ugarske, a prva marka Republike Hrvatske izdana je 9. rujna 1991. Dizajnirao ju je slikar Zlatko Jakuš. Bila je to poštanska marka:

Zbor narodne garde (ZNG), jezgra buduće hrvatske vojske, osnovan je 12. travnja 1991. ZNG činile su gardijske brigade koje su, uz specijalne postrojbe MUP-a i MORH-a, podnijele glavni teret u obrani i oslobađanju zemlje. Koliko je gardijskih brigada ustrojeno?

Hrvatska je bila prisiljena naoružavati se ilegalnim uvozom oružja, no presudnu važnost za obranu zemlje imalo je osvajanje vojarni JNA. Rat za vojarne počeo je 14. rujna 1991. osvajanjem vojarne u:

„Hrvat sam i neću pucati na vlastiti narod", izjavio je pilot Rudolf Perešin koji je 25. listopada 1991. svojim MiG-om prebjegao iz JNA na hrvatsku stranu. Sletio je na aerodrom u:

Hrvatska je 23. prosinca 1991. u optjecaj pustila hrvatski dinar kao privremeni novac koji je zamijenio jugoslavenski dinar. Na tečajnoj listi 1 DEM vrijedio je 55 HRD. Na licu svih novčanica je lik:

Hrvatski dinar zamijenila je kuna, koja je u optjecaj puštena 30. svibnja 1994. U domaćem platnom prometu kratica joj je kn, a lp za njezin stoti dio lipu. U međunarodnom prometu oznaka je HRK, a brojčana 191. Novčanice su dizajnirali Miroslav Šutej i dr. Vilko Žiljak, a kovanice Kuzma Kovačić. Na naličju 1 lipe nalazi se:

Oltar domovine spomenik je palima u Domovinskom ratu, smješten je na Medvedgradu, a 1994. otkrio ga je predsjednik Franjo Tuđman. Zamišljen je i kao mjesto gdje se može izraziti poštovanje hrvatskoj državi. Autor spomenika je:

Spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli, rad kipara Dušana Džamonje, podignut je 2004. u čast poginulih branitelja i civilnih žrtava velikosrpske agresije na Hrvatsku. U crni mramor urezano je 13.500 imena. Zid boli najprije je bio sagrađen na zagrebačkoj Selskoj cesti ispred stožera UNPROFOR-a, a sad se nalazi:

Povijesna zgrada Banski dvori bila je dom hrvatskih banova od 1809. do 1918., a danas je sjedište Vlade RH. Kompleks od dviju četverokrilnih palača sagrađen je u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća. Je li točno da je tu živio i umro legendarni ban Josip Jelačić?

Temelj hrvatske himne „Lijepa naša domovino" jest pjesma „Horvatzka domovina" Antuna Mihanovića, koji je po struci bio pravnik. Za himnu su uzete samo četiri kitice: prva, druga, pretposljednja i posljednja. Koliko „Horvatzka domovina" ima ukupno kitica?

Na OI u Barceloni 1992. naši su sportaši igrali pod svojom zastavom i osvojili dvije brončane medalje u tenisu (Goran Ivanišević pojedinačno i s Goranom Prpićem u paru) te srebrnu medalju u košarci. Košarkaši su u finalu izgubili od SAD-a, a u polufinalu pobijedili:

Prvu međunarodnu nogometnu utakmicu Republika Hrvatska odigrala je protiv SAD-a 17. listopada 1990. u Zagrebu. Igrala je u dresovima koje je dizajnirao slikar Miroslav Šutej i koji će postati jedan od naših najprepoznatljivijih brendova. Hrvatska je pobijedila:

Moral braniteljima i građanima dizala je domoljubna pjesma „Moja domovina" koju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid sastavljen od brojnih hrvatskih glazbenika. Godine 1991. skladali su je i tekst napisali Zrinko Tutić i:

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!