Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 godina poslije
Povratak na članak

Živimo kao u stripu Alan Ford što nije smiješno nego gorko istinito

Duh slavnog crnog stripa prisutan je i u seriji Smogovci. Šetajući Zagrebom, nerijetko se može naletjeti na neke od likova kako vire iz izloga i reklamiraju kakav proizvod

Komentari 1

MA
marcellus
10:25 18.06.2012.

Pravi razlog što je jedino u jugi taj strip bio popularan je što je Jugoslavija zapravo bila ta "nesvrstana" cvjećarnica koja je sa zavišću gledala kako bogati oko nje jedu (italija, austrija) i nije nam se bilo teško identificirati s alan fordom, mladim likom koje je doselio u veliki grad iz provincije kao i prosječni jugoslaven sedamdesetih... nije teško vidjeti da broj jedan neopisivo liči na maršala (glumeći brigu za svoju cvjećarnicu pobere sav novac za sebe osobno), da je debeli šef tipičan nespsosobni i lijeni birokrat - slika i prilika debelog socijalističkog nespsosobnog direktora, da je grunf stari nacist - vjeran i glup kao pas, da je jeremija pravi hrvat koji stalno jamra i kuka a nije mu ništa, da je neurotični i pohlepni bob rock isto vrlo blizak našem mentalitetu... i da je Sir Oliver slika i prilika osiromašene stare građanske austrougarske klase koja je bačena na prosjački štap i morala se snalaziti na ovaj ili onaj način, ali je imala "edge" i neki šlif koji ju je odvajao od seljaka sabranih kojekuda... ukratko, grupa TNT je bila slika i prilika socijalističke jugoslavije .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.