Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film o Krleži

Željko Senečić žali što nije snimio žive i ironične Krležine oči

željko senečić
Tomislav Miletić/ PIXSELL
30.12.2011.
u 12:28

Ovaj film kasni četrdeset, pedeset godina, misli redatelj Željko Senečić koji je u Movieplexu premijerno prikazao dokumentarni film "Krleža". Film je snimljen po scenariju Tomislava Sabljaka.

Kakofonija oko obilježavanja tridesete obljetnice Krležine smrti nastavljena je i na premijeri dokumentarnog filma Željka Senečića “Krleža”. Umjesto najavljenog Velimira Viskovića, film su najavili Predrag Matvejević i redatelj Senečić. Premijera je samo dopola napunila dvoranu Movieplexa na Kaptolu, a iskorištena je za još jedno predstavljanje novog izdanja Matvejevićevih “Razgovora s Krležom”. Ništa slučajno. I Senečićeva se sada prikazana verzija dokumentarca snažno oslanja na Matvejevića i njegov tonski zapis Krleže. Nevjerojatno je koliko Krležin izgovor, ali i leksik podsjećaju na Titov. Pa oni zvuče kao da su blizanci.

– Film kasni četrdeset, pedeset godina. Trebalo je snimiti živog Krležu. Matvejević mu je snimio glas, ali mene zanimaju Krležine žive, mladolike, brze, ironične oči. Žao mi je što ih nema u filmu – istaknuo je Senečić. Inter film je prikazao skraćenu verziju filma, koji se nije pretvorio u nizanje nepreglednih činjenica, nego je i senzibilna posveta piscu i supruzi Beli. Slikar Senečić majstor je nostalgične zagrebačke atmosfere, što je prikazao i u dokumentarcu čiji je upućeni scenarist Tomislav Sabljak. Ipak, najveća je zvijezda filma Danilo Kiš koji tako kolegijalno i životno govori o Krleži kao o svom književnom uzoru, ali i simpatičnom sudrugu koji nikada nije postao starac. Kiševe snimke posuđene s beogradske televizije velik su dobitak Senečićeva filma, uostalom kao i vrhunska izvedba Krležinih “Balada” u izvedbi Zvonka Novosela sa sočnim kajkavskim naglascima. Naravno, ima u filmu i zamornih, već viđenih lamentacija o Krleži, ali i strasnih opservacija poput onih filozofa Žarka Paića. Ipak, Pandorina kutija Miroslava Krleže ovim je filmom tek djelomično otvorena.

Komentara 6

OR
orisis
13:13 30.12.2011.

Ne volim kombinaciju krlezhine drame + Rade Sherbedjija.Rade mi neizrjechivo ide na zhivce

ŠI
šimuka
15:39 30.12.2011.

Nisu se ni ustoličili,a već je počelo ljevičarsko preseravanje.No ,kaj je sa zubalom dotičnog,gospon Senečić.

Avatar reciklirana_hrenovka
reciklirana_hrenovka
02:07 31.12.2011.

Hm..možda bude zanimljivo. Voljna sam žrtvovati svojih jadnih 20ak kn zbog Krleže, nadam se da filmić neće biti previše suhoparan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije