Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
San Diego

Završila najveća konvencija stripa i pop-kulture Comi con

comi con
arhiva
17.07.2012.
u 19:40

U želji da se prilagode novom dobu, sve više likova iz velikih franšiza stripa postaje gay

Završio je 43. San Diego Comic Con, konferencija koja je odavno nadrasla svoju originalnu ideju i postala jedna od najvećih manifestacija filma, TV serija, igrica i ostalih proizvoda pop-kulture koji koketiraju sa stripom ili fantastikom.

Stan Lee i Jackson

Više od 130 tisuća ljudi tiskalo se prošli vikend u odavno premalenom konvencijskom centru u nadi da će susresti oca superherojskog stripa Stana Leeja ili pak nekog od glumaca iz “Hobita” Petera Jacksona, koji su za predstavljanje odabrali upravo Comic Con.

U obilju događanja ove smo godine uočili nekoliko zanimljivih trendova. Onaj oko kojeg se podiže najviše prašine svakako je uvođenje gay likova u velike stripovske franšize, čemu je posvećeno i nekoliko okruglih stolova na konvenciji. Podsjetimo, DC je 2006. godine razbio led s lezbijskom Catwoman, a prije nekoliko mjeseci i junak Green Lantern usmjerio je svoj romantični interes na zgodnog momka. U Marvelu su pak tijekom nedavnog tjedna gay pridea objavili novi broj Astonishing X-mana s gay vjenčanjem na naslovnici! Na ovogodišnjem Comic Conu gotovo su svi veći izdavači najavili uvođenje queer likova u svoje najprodavanije stripove.

Takvo osuvremenjivanje tema, smatraju, dodatno će osnažiti prodaju stripova koja je prvi put nakon duljeg vremena narasla, i to čak za 18 posto u tiskanim izdanjima! Takav rast analitičari pripisuju velikoj prodaji digitalnih izdanja na iPadu i sličnim platformama, što dugoročno povećava zanimanje čitatelja i za tiskane stripove.

Povratak zombi tema

Nadalje, interes publike još je jednom potvrdio velik uzlet TV serija, koje kvalitetom ozbiljno konkuriraju kinofilmovima. Ogroman uspjeh serije Walking Dead potaknuo je izdavače da se snažnije usmjere na horor u stripu, a fanove Hellboya posebno će razveseliti najava Dark Horsea, koji je predstavio novi “Hellboy Goes to Hell”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije