Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nobelova nagrada

Za književnost favoriti Bob Dylan i Haruki Murakami

'BOB DYLAN'
Foto: Arhiva VL
1/4
06.10.2012.
u 12:30

Jedan od najizglednijih kandidata je Angus Deaton, profesor ekonomije s Princetona koji godinama istražuje što ljude doista čini sretnima

Bob Dylan, Haruki Murakami ili Mo Yan? Bill Gates, Julija Timošenko ili Helmut Kohl? Pitanja su to na koja će od početka sljedećeg tjedna početi odgovarati Švedska akademija znanosti dodjelom Nobelovih nagrada za 2012. Najviše se iščekuju dodjele nagrade za mir, književnost i ekonomiju.

Clinton vs. Kohl

Kineski književnik Mo Yan i japanski Haruki Murakami bili su favoriti na kladionicama tjedan dana prije objave Nobelove nagrade za književnost, no u posljednje vrijeme opasno im se približio američki kantautor i pjesnik Bob Dylan, koji se nedavno “proslavio” izjavom da “kao što Židovi nanjuše naciste, tako i Srbi nanjuše Hrvate”. Dylan je 1971. objavio zbirku pjesama “Tarantula” i memoare “Chronicles” 2004., na nastavku kojih trenutačno radi.

Neizvjesno će biti i u kategoriji Nobelove nagrade za mir. Naime, uz favoritkinju na kladionicama koptsku Egipćanku Maggie Gobran, predsjednicu nevladine organizacije za zaštitu djece, tu su i velika imena poput Billa Gatesa, Billa Clintona, Helmuta Kohla, Julije Timošenko...

Iako se imena nominiranih za Nobelovu nagradu drže u tajnosti, oni koji su nominirali smiju otkriti svoj prijedlog. Zna se da je među 188 osoba nominiranih za Nobelovu nagradu za mir ove godine i američki vojnik Bradley Manning, poznat po svom pomaganju WikiLeaksu.

Među kandidatima za nagradu i 43 su organizacije, među kojima je Europska unija, ali i televizija Al-Jazeera. Među manje medijskim izloženim osobama nominiran je i Denis Mukwege, liječnik iz Konga koji je specijaliziran za liječenje silovanih žena.

Glavni favorit za Nobela za fiziku je Peter Higgs, koji je prije gotovo 50 godina iznio teoriju o postojanju “Božje čestice”, a 4. srpnja ove godine Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) objavila je da “rezultati nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koji daje masu drugim česticama”.

Volatilnost tržišta

Globalna kriza u fokus stavlja i Nobela za ekonomiju. Favorit je Robert Schiller, profesor s Yalea, čija je specijalnost volatilnost financijskih tržišta. Drugi kandidat je Angus Deaton, profesor ekonomije s Princetona koji istražuje što ljude doista čini sretnima.

>>Ako se nagnemo ulijevo, Eiffellov je toranj manji

Komentara 3

GR
grah
18:36 06.10.2012.

nijedan ni drugi ne mogu osvojiti nobelovu nagradu. to kockarska kuća ladbrokes huška ljude da glasaju za ovu dvojicu mada je jasno ko dan da uopće nisu ozbiljni kandidati.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
08:43 07.10.2012.

... a o čemu je pisao zimmerman ? ... mislim o njuškanju no nisam siguran ... strava ...

VO
VolimZagreb
13:15 07.10.2012.

Bob Dylan je osim što je židov, svadljivac poznat i po nečemu napisanome? Ako da onda je to u skladu s ZAMP naknadama Josipovića koji tako dobije više od jednog Miše Kovača. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije