Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preteča Kremenkovih

Vukotićevi "Špiljo i Goljo" otisnuti nakon više od pola stoljeća

'vukotic2_nnn_kul_270813'
''
27.08.2013.
u 23:27

Na 80 stranica zbirke "Špilje i Golje", uz same stripove scenarista Božidara Stošića i crtača Dušana Vukotića, u knjizi možete pronaći teorijske tekstove Veljka Krulčića, Tomislava Čegira, izbor iz drugih geg stripova i karikatura

U povijesti hrvatskog stripa, karikature i animacije posebno mjesto ima Dušan Vukotić, naš jedini redatelj nagrađen Oscarom (za crtani film \"Surogat\" 1962. godine). Uz njega se vežu najslavniji trenuci Zagrebačke škole animiranog filma, ali i oni najsramotniji, kada je Vukotiću početkom devedesetih zbog podrijetla zabranjen ulaz u Zagrebfilm, kuću kojoj je donio do danas jedinog Oscara i u naslijeđe ostavio niz remek-djela.

Vukotić je također bio vrstan stripaš, jedan od prvih u Hrvatskoj, koji je svoje radove objavljivao u zlatno doba časopisa Kerempuh. Kolekciju stripova \"Špiljo i Goljo - prethistorijski ljudi\", popularnih godinama prije nastanka svjetski poznate obitelji Kremenko, upravo je restaurirao i objavio predani izdavač Veljko Krulčić preko udruge za očuvanje baštine i popularizaciju hrvatskog stripa ART 9. Na 80 stranica zbirke \"Špilje i Golje\", uz same stripove scenarista Božidara Stošića i crtača Dušana Vukotića, u knjizi možete pronaći teorijske tekstove Veljka Krulčića, Tomislava Čegira, izbor iz drugih geg stripova i karikatura u formi stripa koje je Vukotić od 1951. do 1955. objavljivao u \"Kerempuhu\", te kao šećer na kraju – tekst samog Dušana Vukotića, u kojem piše o značenju stripa za razvoj drugih umjetničkih formi, ali i o njegovu intimnom doživljaju stripa.

– Max i Moritz, dok su se rađali pod perom velikog Wilhelma Buscha, nisu ni sanjali da će se stripom, a to znači i njima, jednoga dana pozabaviti i nauka – zabilježio je u svojoj hvali stripu Vukotić, čija je ostavština danas i sama predmetom proučavanja povjesničara umjetnosti, ali i štivo za iskreno uživanje čitatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije