Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igre

Uskrsnule Ladarice i zvuk stare Dalmacije u Kneževu dvoru

lado
arhiva VL
20.07.2010.
u 13:22

Nije prvi put da Ladovi vokalisti Salone i Ladarice javno nastupaju, ali slušati ih u akustički iznimno zahvalnom Kneževu dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama bila je velika privilegija što je publika nagradila ovacijama.

Mnogi se pitaju zašto hrvatska vokalna tradicija nije u svijetu prepoznata i slušana. A ti vjerojatno nisu bili na vokalnom koncertu ansambla Lado u Kneževu dvoru koji je u zahtjevnom programu pokazao kako se to njeguje i “pakira” hrvatsko vokalno blago.

U prvom su djelu Vokalisti Lada, snažan muški zbor sjajnih solista pod vodstvom autoriteta za dalmatinsko pjevanje Joška Ćalete izveli niz kolendi, uskrsnih i marijanskih napjeva i starih i novih dalmatinskih pjesama i autentično i iznimno moćno. A onda su na scenu izašle uskrsnule Ladarice, ovog puta ne pod vodstvom Bože Potočnika, nego Dražena Kurilovčana i uz pratnju Ladova orkestra izvele niz napjeva iz kontinentalnog dijela Hrvatske kojima je Potočnikova stručna ruka urezala duh osebujnosti i puno životnih sokova. I nije prvi put da Ladovi vokalisti Salone i Ladarice javno nastupaju, ali slušati ih u akustički iznimno zahvalnom Kneževu dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama, pred, na žalost, premalo publike, bila je velika privilegija što je publika znala nagraditi ovacijama već i usred samog koncerta, što i nije čest slučaj.

U vremenu u kojem mnogi glazbenici crpe baštinu radi komercijalnih učinaka, duhovnih razloga ili vlastite umjetničke neinventivnosti, ovakav Ladov pristup baštini trebao bi biti jače prepoznat i još snažnije stimuliran. Lado je ansambl koji zaslužuje prvorazredni tretman gdje god se pojavi, a nikako ne inerciju i malodušnost. Ako sami ne cijenimo vlastitu baštinu i njenu poštenu i umjetničku interpretaciju, kako će je onda cijeniti drugi?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije