Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabava i edukacija

Urnebesni spektakl s udaraljkama i klavirom u punom Lisinskom

lisinski udaraljke
Dinko Bažulić
24.04.2013.
u 13:08

Duhoviti voditelj Dino Škare predstavio je najmlađoj publici sve vrste udaraljki

U PREPUNOM LISINSKOM OVACIJE SAMOBORSKIM UDARALJKAŠIMA

 

 

U nedjeljno predvečerje 21.travnja ni prijeteće nevrijeme nije omelo vedro raspoloženje mnogobrojne publike svih generacija, koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, iščekujući veliki udaraljkaški spektakl.

Pozornica prepuna raznovrsnih udaraljki pod velikim filmskim platnom obećavala je je nešto posebno. Za spektakularan glazbeni događaj pobrinuli su se samoborski udaraljkaški virtuozi okupljeni u ansambl \"SUDAR\" Filip Merčep, Josip Blašković, Nicoklas Sinković, Luka Pešutić i Goran Gorše, umjetnički voditelj. Njihovi gosti bili su Matej Meštrović, izvanserijski muzički genijalac skladatelj i pijanist te fantastični Simply Brass Kvintet.


Atmosfera se zagrijala od samog početka dinamičnim i duhovitim izborom programa. U prvom dijelu uz vrlo topao prijem publike i uzajamni prijenos dobrih vibracija izvedena je glazba iz mnogobrojnih filmskih hitova o Jamesu Bondu, Indiani Jonesu, Nemoguće misije, Kuma, Rockyja u posebnim aranžmanima za ansambl SUDAR koje su pripremili Josip Cvitanović, Krunoslav Benko, Darko Sedak Benčić i Matej Meštrović.

Glazbena izvedba bila je popraćena video projekcijom na velikom filmskom platnu, insertima iz odabranih filmova što je dodatno razveselilo publiku. Svi umjetnici odreda, a predvođeni Matejom Meštrovićem, pokazali su iznimno sviračko umijeće, naizmjence u brojnim solističkim dionicama na klaviru, vibrafonu, marimbi, ksilofonu i ostalim udaraljkama, a kao cjelina djelovali su kompaktno, uvježbano i samouvjereno.


Uz filmsku glazbu publici se posebno svidjela te izazvala urnebesne ovacije jedinstvena skladba Manfreda Menkea: Eine kleine Tisch Musik (Mala stolna muzika), gdje su udaraljkaši pokazali kako se obične kuhače i drveni stolovi mogu transformirati u glazbeni instrument - udaraljke. Povici – Ručak ! Ručak! kao da su nadahnuli Mateja Meštrovića, jer su u drugom dijelu koncerta uslijedile njegove autorske skladbe originalnih naslova \"Sarma, sarma\", \"Paprenjak\", \"Paprikash\" i \"Mussaky\" također skladane posebno za ansambla SUDAR. Očaravajuće su jer obiluju raznolikim ritmičkim figurama, raznovrsnim nepravilnim mjerama uz brojne egzotične i etno motive. U izvedbama navedenih kompozicija treba pohvaliti izvrsne glazbenike Simply Brass kvinteta.


Voditelj Dino Škare u svom jedinstvenom duhovitom stilu vodio je program i dodatno animirao i uveseljavao publiku u kojoj je bilo i puno đaka kojima je bilo namijenjeno predstavljanje svih udaraljkaških instrumenata.

Publika je sjajno reagirala na svaki komunikacijski impuls od strane izvođača pa je čitav koncert bio ispunjen silnom radošću i uživanjem u glazbi.

 

Autorica teksta je književnica iz Zagreba posvećena pisanju pjesama i romana za djecu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije