Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro Saramago

Umro portugalski književni nobelovac Jose Saramago

jose saramago
afp
18.06.2010.
u 16:01

Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Nobelovu nagradu dobio je 1998., a i prije toga bio je jedan od najčitanijih svjetskih pisaca koji ne piše na engleskom jeziku.

Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Rođen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca.

Objavljivao je novinarske kronike jer je oduvijek bio izrazito društveno aktivan. Pisao je i pjesme, ali pravi umjetnički zamah imao pišući romane. Autor je djela kao što su "Udžbenik slikarstva i krasopisa", "Podignut za zemlje", "Samostanska spomenica", "Godina smrti Ricarda Reisa", "Priča o opsadi Lisabona", "Evanđelje po Isusu Kristu", "Ogled o sljepoći"...

Prevođen je i na hrvatski jezik, pa su tako u izdanju VBZ.-a izašli romani "Sjećanje na samostan", "Godina smrti Ricarda Reisa", "Evanđelje po Isusu Kristu" i "Kolebanje smrti". U pripremi su tri naslova i njihovo objavljivanje na hrvatskom jeziku i to "Slonovo putovanje", "Male uspomene" i "Saramagova bilježnica". Te bi knjige trebale izaći krajem 2010. i početkom 2011. godine, najavljuju iz VBZ-a.

Zadnji Saramagov roman "Kain" objavljen je na portugalskom jeziku krajem 2009. godine.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
standup
00:27 19.06.2010.

dosá je vrag-posvoje.....

AU
autoritet
17:56 19.06.2010.

nadam se da je shvatio zablude BOG mu dao pokoj

M1
marin_11
20:38 21.06.2010.

autoritet \"nadam se da je shvatio zablude\" - shvatio je sigurno - pitanje je samo da li na vrijeme ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije