Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt umjetnika

U Zagrebu preminuo skladatelj i akademik Marko Ruždjak

ruzdjak knesaurek
MBZ
23.02.2012.
u 15:47

Marko Ruždjak rođen je 1946. u Zagrebu, a jedan od prvih učitelja bio mu je otac Vladimir Ruždjak

Hrvatsku glazbenu i kulturnu scenu jučer je potresla vijest da je nakon kratke i teške bolesti preminuo Marko Ruždjak, istaknuti skladatelj, redoviti profesor Muzičke akademije u Zagrebu i od 2008. godine redoviti član Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Marko Ruždjak rođen je 9. srpnja 1946. u Zagrebu. Jedan od prvih učitelja orkestracije bio mu je otac, skladatelj i proslavljeni bariton Vladimir Ruždjak. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu najprije je 1968. diplomirao klarinet, a četiri godine kasnije i kompoziciju u klasi Mila Cipre. Već kao student kompozicije dvije godine uzastopno bio je za svoja djela nagrađivan Nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Nakon završetka studija kompozicije u Zagrebu, usavršavao se u Parizu kod Ive Maleca i Pierrea Schaeffera, a potom i kod Milka Kelemena na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Od 1979. bio je profesor teorijskih predmeta, a od 1990. i redoviti profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za svoj skladateljski rad dobio je brojne nagrade i priznanja, a bio je omiljen i među kolegama i među svojim studentima s kojima je izgrađivao osobito prisan odnos, ne samo kao profesor nego i kao vrlo pronicljiv i mudar čovjek od kojeg se uvijek imalo što čuti i naučiti.

Umjetničkim su putem krenula i njegova djeca, redateljica Dora Ruždjak Podolski i glumac Radovan Ruždjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije