Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo malnar

'U zadnje vrijeme jako se mučio, problemi s plućima bili su preteški'

Željko Malnar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
09.07.2013.
u 19:49

- Punih 20 godina Željko i ja smo radili zajedno i vijest o njegovoj smrti zaista me pogodila i iznenadila iako se ovakav rasplet i mogao očekivati jer se u zadnje vrijeme jako mučio i bio u bolnici - kazao nam je Nedjeljko Badovinac Jumbo

Nakon duže i teške bolesti danas je u Zagrebu, u 69. godini, umro poznati hrvatski putopisac, dokumentarist, novinar, jedinstveni televizijski autor i voditelj te legendarni predsjednik Republike Peščenice - veliki Željko Malnar.

- Punih 20 godina Željko i ja smo radili zajedno i vijest o njegovoj smrti zaista me pogodila i iznenadila premda se ovakav rasplet i mogao očekivati jer se u zadnje vrijeme jako mučio i bio u bolnici. Problemi s plućima očito su bili preteški. Nekoliko minuta prije vašeg poziva Tarzan mi je javio za Željkovu smrt, tako da sam još u šoku - kazao nam je večeras Nedjeljko Badovinac Jumbo, Malnarov bliski suradnik i producent njegove "Noćne more".

A Malnarova je biografija impresivna. Nakon završene gimnazije studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju te je za vrijeme studija organizirao i svoju prvu ekspediciju. Tadašnja druženja s mladim indolozima zagrebačkog Filozofskog fakulteta rezultirala su odlaskom u New Delhi, gdje je upisao i diplomirao novinarstvo te je potom u Indiji ostao još deset godina. Za to vrijeme bio je i vođa brojnih ekspedicija po cijeloj Aziji s kojih je objavio pregršt članaka o azijskim narodima i običajima, a reportaže su se mogle gledati na nekadašnjoj Televiziji Zagreb čiji je suradnik bio godinama. Osim tih indijskih, za TV Zagreb napravio je i cijeli niz, više od 70, reportaža i dokumentarnih filmova iz Pakistana, Afganistana, Irana, Turske, Jordana, Iraka, Šri Lanke, Tajlanda, Maldiva, Paname, Portorika, Ekvadora...

Sredinom sedamdesetih studirao je i indijsku filozofiju u ašramu jednog indijskog filozofa. Tamo je radio i za strane producente. Krajem sedamdesetih za TV Zagreb je radio i vodio ekspediciju pod nazivom "Put na istok", a 1982. postao je zapovjednik profesionalnih ekspedicija i radio za jednu američku instituciju, kao i za američku kompaniju u ime koje je tada vodio veliku svjetsku ekspediciju u tropski dio svijeta s koje je slao prvorazredni dokumentarni serijal. Sudjelovao je i na speleološkim ekspedicijama, ai jedini je stranac kojemu je u Samoi dodijeljena titula Seiuli (Poglavica koji govori).

S Bornom Bebekom napisao je 1986. čuvenu knjigu "U potrazi za staklenim gradom", a kasnije je napisao i "Filozofiju Republike Peščenice". Od 1992.. do 2010., najprije na zagrebačkom OTV-u a onda i na televiziji Z1, vodio je unikatni talk show "Noćna mora Željka Malnara", a na Z1 nastavio je raditi "Male noćne razgovore". Godinama je bio i vrlo čitan kolumnist tjednika Globus, a pamtit ćemo ga i kao samoproglašenog predsjednika Republike Peščenice u čijoj su sviti bili: Ševa, Tarzan, Jaran, Braco, Stankec, Cezar...

>>Pogledajte neke od najboljih Malnarovih televizijskih uradaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije