Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafičar Ante Kuduz

U spomen grafičaru Anti Kuduzu (1935.-2011.)

kuduz
25.01.2011.
u 15:30

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''.

Vođen najvišim estetskim kriterijima profesor Ante Kuduz zalagao se za jasnoću grafičkoga likovnog djela. Stvorio je zavidnu karijeru, a u 76. godini ugasio se njegov život. Kako javljaju iz HDLU, čiji je bio dugogodišnji član, posljednji ispraćaj bit će na zagrebačkom Krematoriju u četvrtak, 27. siječnja u 13.50 sati.  

Ante Kuduz rođen je 1935. godine u Podosoju pokraj Vrlike. Kao student prve generacije Grafičkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u klasi Marijana Detonija diplomirao je grafiku 1964. godine. Na istom je Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bio i stalni profesor od 1969. sve do umirovljenja 2006. godine. Predavao je i na Studiju dizajna od njegova osnutka 1989., a obnašao je i dužnost dekana ALU od 1981. do 1983.

Pamtit ćemo njegovu veliku izložbu priređenu 2007. godine u Gliptoteci HAZU u Zagrebu gdje je predstavio svoj crtački rad i pet grafičkih ciklusa u kojima je u slojevitim istraživanjima pokazao razvoj od crteža do kompjuterske grafike. Prvu je izložbu imao 1961., a samostalno se predstavljao od 1965. godine, priredivši osamdesetak samostalnih i velik broj kolektivnih izložbi diljem Hrvatske i u nekim svjetskim galerijama.

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na zadnjoj mu je retrospektivi dodijelila Nagradu HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu za područje likovnih umjetnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije