Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonska mitologija

U Slavonskom Brodu održana premijera filma 'Bjesomareva kći'

Bjesomarova kći (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
30.01.2013.
u 07:18

Film dočarava stalnu borbu svjetlosti i tame, dobra i zla. Radnja filma mitološki obrađuje drevnu povijest prema kojoj su Hrvati Sunčev narod odnosno Sunčevi ratnici.

Premijera povijesno-akcijskog filma autora Hrvoja Muževića \"Bjesomareva kći\" održana je sinoć u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu.

U ovaj prvi hrvatski dugometražni amaterski film s tematikom iz slavenske i hrvatske mitologije uloženo je mnogo vremena i truda. Film je \"bezbudžetni\", glumci-amateri nisu glumili za honorar, pa kako autor kaže snimljen je sa \"nula kuna\" i to gotovo nevjerojatno sa malom kamerom amaterskog fotoaparata. Zadivljujući kadrovi filma snimani su tijekom 2012. godine na brojnim lokacijama nesvakidašnjeg prirodnog, etno i povijesnog krajobraza u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, Ružica gradu, dvorcu Kaptolu, Pljuskari, vodopadima Jankovac, Sovskom jezeru, Mirnoj rijeci, Papuku i Dilju. Mnogi su na sinoćnjoj projekciji u njemu prepoznali sličnost sa Jacksonovom ekranizacijom bajki iz \"Međuzemlja\", pa su ga odmah laskavo prozvali \"Hrvatskim Gospodarom prstenova\". Film je prvotno sniman u boji, ali je finalno izmontiran u crno-bijeloj tehnici i traje 95 minuta. Obiluje mnoštvom zahtjevnih efekata, glumaca i akcijskih scena u kojima su korištene životinje, konji i psi njemačke doge.

Stalna borba dobra i zla

Film dočarava stalnu borbu svjetlosti i tame, dobra i zla. Radnja filma mitološki obrađuje drevnu povijest prema kojoj su Hrvati Sunčev narod odnosno Sunčevi ratnici. Na jednom kraju tzv. Drveta svijeta nalazilo se carstvo Crnoboga, Trtar koji je stalno u mraku. U čeličnim dvorima žive mu pomoćnici Morana i Bijes, te njihov opaki sin Bjesomar, božanstvo mučke smrti i mahnitog bijesa. Morana je boginja smrti i zime, a ponekad iz prelijepe žene mijenja oblik u ružnu staricu Baba Jagu. Pomoćnici Crnoboga su Ognjeni zmaj i Demonski jahač, crna spodoba koja jaše konjsku sjenu praćena lovačkim psom i odlazi u lov na duše prokletih i zlih ljudi. Svantevid je bog sunca i uz pomoć svog konja Krilasa uspije savladati Ognjenog zmaja i odsjeći mu glavu. Sile tame vidjevši da su poražene vratile su se u mračne dubine, a Sunčevi ratnici slavili su Svantevidovu pobjedu. Time je okončana velika bitka između dobra i zla i Sunčevi ratnici-Hrvati vratili su se svom životu i poslovima u miru.

Hrvoje Mužević filmom se bavi dugi niz godina, sudjeluje na gotovo svim festivalima amaterskog filma u Hrvatskoj i dobitnik je nekoliko prestižnih filmskih nagrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije