Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć knjige

U ponedjeljak 23. travnja u Hrvatskoj se održava Noć knjige

smrt pulske castropole
dusko marusic/pixsell
19.04.2012.
u 15:14

Nakon noći muzeja i kazališta, i knjiga dobiva svoju noć. Tako će brojni organizatori u ponedjeljak 23. travnja od 18 do 1 sat organizirati događanja u 45 naselja diljem Hrvatske. U projekt je uključeno pedesetak knjižnica i 120 knjižara.

Hrvatska će od ponedjeljka uz Noć muzeja i Noć kazališta imati i Noć knjige. Iako se radilo na brzinu, volonterski (uz troškove od samo 30.000 kuna), brojni su organizatori na inicijativu Knjižnog bloka i Zajednice nakladnika i knjižara ljubiteljima knjige ponudili više stotina događanja u pedesetak knjižnica i stotinu i dvadeset knjižara u četrdeset i pet hrvatskih naselja. Brojna zbivanja traju od 18 sati do jedan sat poslije ponoći, a premda se u sličnim noćima u SAD-u ili Velikoj Britaniji besplatno podijeli po milijun knjiga, kod nas se o takvim darovima može samo sanjati.

– Nakon loših statistika o čitanju knjiga, odlučili smo ljudima pružiti optimističniji sadržaj. U fokusu su nam knjižare za koje država u dvadeset godina nije uplatila ni lipe. Država bi morala pravednije skrbiti za knjigu – rekao je Nenad Bartolčić na predstavljanju projekta u Caféu u dvorištu. A kako bi izdavači, knjižari i knjižničari, ali i autori i prevoditelji izazvali državu na dijalog, organizirali su okrugli stol u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak u 18 sati. I neće pozvati samo ministricu kulture Andreu Zlatar Violić nego i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, ali i ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Jer poslovi u vezi s knjigom su i grana gospodarstva koja zapošljava (a valjda i hrani) oko 14.000 ljudi. Na žalost, u projekt su se uključile samo tri školske knjižnice i desetak od četrdeset knjižnica udruženih u zagrebačku Gradsku knjižnicu. No u Vukovaru će ljubitelje knjige voziti i turistički vlakić, popularna tribina Književni petak zagrebačke Gradske knjižnice drugi će put u povijesti biti prebačena na drugi dan. Prvi je put to bilo zbog Jeana Paula Sartrea... Sa svojim poštovateljima će se u knjižarama, knjižnicama, ali i u brojnim neformalnim prostorima, pa i na ulici družiti Viktor Žmegač, Ivan Aralica, Zoran Ferić, Edo Popović, Marinko Koščec, Olja Savičević Ivančević, Renato Baretić, Franci Blašković, Ivo Brešan...

A organizatori pripremaju i nagradne igre, popuste na knjigu ili akcije kupi knjigu i popij pivo na dar. Medicinska naklada nudit će popust od četrdeset posto, Algoritam ima akciju 22 naslova za 22 kune, a riječki antikvarijat Ex libris organizira karmine za knjigu s popustom za tugujuće od 24,18 posto!? U knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu uz Ferićev “Kalendar Maja” bit će organiziran i knjižni buvljak, dok će u glazbenoj knjižari Rockmark biti priređena glazbena fešta. Zanimljiva je i anketa koju provode zagrebačke Gradske knjižnice o deset naslova koje bi trebalo čitati u Noći knjige. Do sada su se anketari odlučivali za Popovića, Ferića, Zagorku, Krležu, ali i Franzena i Ceciliju Ahern.

Komentara 4

MA
marinka
17:27 19.04.2012.

Ma je li moguce da nema Julijane? Miljenka? Vlaha? Nives? Ccc... Ne mogu vjerovati da cemo bez tih povjesnih gromada u Noc!

KL
klubuhb1
23:57 19.04.2012.

Pohvalno, samo uvjek ima \"ali\", u RH ima oko 49 % polupismenih i totalno nepismenih pa se bojim da posječenost neče biti velika. Ili možda hoče ???

DU
Deleted user
08:04 20.04.2012.

19.04.2012. u 23:57h klubuhb1 je napisao/la: Pohvalno, samo uvjek ima \"ali\", u RH ima oko 49 % polupismenih i totalno nepismenih pa se bojim da posječenost neče biti velika. Ili možda hoče ??? ____________________ .....zadnja riječ u vašem komentaru (\"hoČe\",", pa i riječ iznad, \"neČe\"...) ide u onih 51% pismenih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije