Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga

U novoj knjizi J. Horvat osječka povijest vezana je veznicima

horvat
Arhiva
03.04.2010.
u 14:02

U prethodnom romanu Jasne Horvat “Az” glavni je lik bilo jedno staro hrvatsko pismo – glagoljica. U novom romanu “Bizarij” to je jedan stari hrvatski grad – Osijek.

U prethodnom romanu Jasne Horvat “Az” glavni je lik bilo jedno staro hrvatsko pismo – glagoljica. U novom romanu “Bizarij” (Naklada Ljevak, ur. Nives Tomašević) to je jedan stari hrvatski grad – Osijek.

Osim neobičnim izborom svojih književnih junaka, ta se autorica u suvremenoj hrvatskoj književnosti izdvaja i osebujnim rukopisom, žanrovski bogatim diskursom koji skladno miješa, učinilo bi se, nespojive elemente beletrističkoga stila s onim historiografskim i znanstvenim. U “Azu” glavni je ton romanu udarala simbolika slova i brojki, u “Bizariju” nositelj je strukture, kompozicije i intonacije romana simbolika veznika kao vrste riječi u gramatici.

Priča o Osijeku, od prapočetaka toga multietničkog i multikulturnoga grada do njegove sadašnjosti, teče u rascjepkanoj naraciji u kojoj su povijesne ličnosti stavljene u “vezničke” relacije: vremenske, uzročne, pogodbene, načinske, sastavne, suprotne... Priča o hrvatskome gradu stavljena je u njegov europski kontekst, a naša je literatura dobila djelo puno (pozitivne) bizarnosti.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
senfos
22:44 03.04.2010.

kao stari Osječanin, roman sam pročitao i oduševljen sam jedva čekam vidjeti ga na kazališnim daskama i ponovno proživjeti sve likove - Osijek je dobio ono sto nitko nema, bravo, profesorice

MA
mateaos
23:49 03.04.2010.

Izvrsna zbirka kratkih priča zasnovanih na autentičnim i malo poznatim podatcima o znamenitim povijesnim osobama koje su tijekom posljednjih stoljeća bile dijelom Osijeka. Uza sve to knjiga se odlukuje iznimnom fabulom koja potvrđuje maštovitost i spisateljsko umijeće autorice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije