Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

U Meksiku objavljena knjiga hrvatskog pjesništva

pjesnici,meksiko
arhiva VL
13.07.2010.
u 11:13

Predgovor knjizi u kojoj je izbor pjesama pet pjesnikinja i pet pjesnika napisao je Davor Šalat. Naslov nosi po pjesmi akademika Ante Stamaća "Pod pepelom davne vatre".

Ovih dana u Meksiku je objavljena knjiga "Bajo la ceniza del antiguo fuego: Poesía de Croacia", izbor pjesama desetero suvremenih hrvatskih pjesnika koje je izabrala i prevela Željka Lovrenčić. Knjigu je izdala izdavačka kuća La Zonámbula iz Guadalajare, a uredništvo potpisuje meksički pjesnik i sveučilišni profesor književnosti Jorge Orendáin.

Predgovor knjizi napisao je Davor Šalat, a naslov nosi po pjesmi akademika Ante Stamaća "Pod pepelom davne vatre". U knjizi je zastupljeno pet pjesnikinja i pet pjesnika, svaki s po deset pjesama: Diana Burazer, Ružica Cindori, Lana Derkač, Dunja Detoni-Dujmić, Diana Rosandić te Luko Paljetak, Delimir Rešicki, Joja Ricov, Ante Stamać i Borben Vladović. Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Nakon uspjeha naših književnika u Čileu, gdje su na portalu čileanske književne udruge Letras de Chile do sada objavljeni radovi trinaestorice naših autora, sada će se hrvatska poezija moći čitati i u Meksiku. Doduše, tamo nismo nepoznati jer je 2008. godine La Zonámbula u prijevodu iste prevoditeljice objavila knjigu Lane Derkač i Davora Šalata "Murmullo sobre el asfalto" koja je predstavljena na najvećem Sajmu knjiga u Latinskoj Americi i koja je potaknula ovu uspješnu suradnju. Hispanistica mr. sc. Željka Lovrenčić do sada je objavila osam knjiga prijevoda na španjolskom jeziku, od toga šest u inozemstvu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije