Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Igrama

U Dubrovniku predstavljena monografija Joška Juvančića

Monografija Joško Juvančić
Foto: arhiva VL
1/3
18.08.2011.
u 12:57

Članovi Festivalskog ansambla, među kojima čak tri Vojnovićeve Ide – Nataša Dangubić, Perica Martinović i Srđana Šimunović, a pridružili su im s i Tonko Lonza te Miše Martinović, odigrali su nekoliko legendarnih prizora iz Vojnovića

U sklopu 62. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu 17. kolovoza u atriju Kneževa dvora predstavljana je monografija posvećena kazališnom djelovanju redatelja, pedagoga i dugogodišnjeg ravnatelja dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Joška Juvančića.

Na predstavljanju knjige, uz njena glavnog aktera Joška Juvančića, sudjelovao je i intendant Igara Ivica Prlender, autor i priređivač Hrvoje Ivanković, predsjednik HDDU Goran Grgić, te Perica i Maro Martinović koji su pročitali nekoliko kraćih ulomaka iz monografije, a publici je prikazan i devetominutni sažetak filma Jupa na Igrama koji je posebno za tu prigodu priredio njegov autor Hrvoje Juvančić. Članovi Festivalskog dramskog ansambla, među kojima čak tri Vojnovićeve Ide – Nataša Dangubić, Perica Martinović i Srđana Šimunović, a pridružili su im se, na oduševljenje brojne publike i Tonko Lonza te Miše Martinović, svog su voljenog prijatelja, profesora i kolegu iznenadili odigravši nekoliko legendarnih prizora iz Vojnovićevih “Na taraci” i “Ekvinocija”. Nikša Kušelj za tu je prigodu napisao i pjesmu svom „najdražem profesuru i redatelju“.

– Vjerujemo da je stvorena zaokružena slika o Jupinu umjetničkom stvaralaštvu, no jednako važan doseg ove knjige bio bi i eventualni poticaj za buduća studiozna razmatranja njegove uloge u razvoju suvremenog hrvatskog glumišta, u kojem kontinuirano radi od početka 1960-ih, što monografiju Joško Juvančić Jupa čini i prigodnim izdanjem, posvećenim polustoljetnoj obljetnici njegova kazališnog djelovanja – rekao je autor Hrvoje Ivanković.

Tiskana u nakladi Dubrovačkih ljetnih igara, knjiga Joško Juvančić Jupa, podijeljena je u tri djela gdje je prvi dio opsežna studija koja kronološkim slijedom prati cjelokupni kazališni put Joška Juvančića, pokušavajući kontekstualizirati njegovo djelovanje unutar pojedinih kazališta i razdoblja te naznačiti osnovne premise njegova stvaralačkog postupka i odnosa prema kazališnoj umjetnosti. Drugi dio osmišljen je u nešto ležernijem tonu, kao kolaž fotografija i fragmenata raznovrsnih tekstova posvećenih njegovom djelovanju na Dubrovačkim ljetnim igrama, dok je treći dio knjige teatrografski dodatak s popisom Juvančićevih kazališnih režija i osnovnim biografskim podatcima.

Važan segment ove knjige, koju je napisao i priredio Hrvoje Ivanković, a likovno uredio Luka Gusić, jest i izuzetno velik broj fotografija iz svih razdoblja Juvančićeva stvaralaštva, kao i priloženi joj DVD s dokumentarnim filmom Jupa na Igrama, što ga je uz koproducentsku podršku Hrvatske radiotelevizije režirao i montirao Hrvoje Juvančić.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije